1. PLUS/
  2. Bananenbox: een win-winsituatie

Bananenbox: een win-winsituatie

De scheidsrechter blaast op zijn fluit. Dat betekent het einde van de eerste helft. De jonge spelers van het Semper Altius-elftal rennen naar de zijlijn. De tienjarige Bryan Overbeek uit Rijswijk pakt een banaan aan van PLUS ondernemer Richard Jongenotter. Even wat energie om weer op krachten te komen.

Sinds een half jaar stelt ondernemer Richard Jongenotter van PLUS Jongenotter in Rijswijk Bananenboxen beschikbaar aan voetbalvereniging Semper Altius. In deze speciale boxen zitten bananen voor het hele team. “Goed en gezond eten is belangrijk om te kunnen scoren op sportgebied. Daarom bezorgen we elke week zo’n 250 bananen aan de club, afhankelijk van hoeveel wedstrijden er die week plaatsvinden. Daarover hebben we korte communicatielijntjes met de club.”

Stimuleren

Richard Jongenotter is betrokken bij de buurt en de voetballers van de vereniging. Maar niet alleen de jongens en meisjes van Semper Altius krijgen van PLUS een banaan; ook voor de tegenstanders staat een eigen Bananenbox klaar. “Hoewel we natuurlijk graag zien dat Semper Altius wint, stimuleren we ook de andere jeugd om meer fruit te eten. Want dat is goed voor ze.”

Door hun hoge concentratie aan koolhydraten zijn bananen volgens Jongenotter een prima manier om tijdens het sporten even bij te tanken. “Ze vullen het energieniveau in de rust goed aan. Daarnaast dragen Bananenboxen bij aan onze missie om jonge spelers meer fruit te laten eten. Want volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek eten slechts drie op de tien basisschoolleerlingen en dertien procent van de twaalf- tot zestienjarigen er voldoende van.”

Verantwoorde manier

Jongenotter kijkt toe hoe de spelers weer het veld op lopen. “Eigenlijk is dit dé nieuwe manier van sponsoren. Waar we vroeger sponsorden met borden langs de lijn, sponsoren we nu in de vorm van fruit. Wat mij betreft snijdt het mes aan drie kanten: fruit is gezond voor de spelers, je maakt er de spelers en vereniging blij mee en wij als supermarkt kunnen alsnog blijven sponsoren. Maar dan op een verantwoorde manier!”

Richard Jongenotter is niet de enige die op deze manier sponsort. Ongeveer vijftig PLUS supermarkten Bananenboxen uit bij sportverenigingen bij hen in de buurt.

Goed voor de boeren

Nanouk van Leeuwen, senior categorymanager AGF bij PLUS: “De Bananenboxen zijn niet alleen goed voor de jeugd en de clubs, maar ook voor de boeren die de bananen verbouwen. Een win-winsituatie dus in dit geval. Want PLUS verkoopt sinds 2010 uitsluitend Fairtrade bananen, waarvoor een eerlijke prijs én Fairtrade premie wordt betaald. Deze premie kunnen boeren besteden aan ontwikkeling en groei. Sommigen gebruiken het bijvoorbeeld ook voor hun eigen voetbalclubs. Dat is in dit geval helemaal bijzonder!”