1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Bijvangst: eet meer van wat de Noordzee geeft
« TERUG
Schelvisfilet met noedels

Bijvangst: eet meer van wat de Noordzee geeft

Sinds kort ligt er bijvangst in de schappen van PLUS. Ook minder bekende vissoorten verdienen namelijk een plekje in het schap én op ons bord. Wat bijvangst is en waarom het goed is om een minder bekende vis uit de Noordzee te eten, dat lees je hier. Ook hebben we een aantal verrassende maaltijdsuggesties met bijvangst voor jou op een rij gezet.

Wat is bijvangst?
Nederlandse kottervissers vissen voornamelijk op tong en schol. Maar op de Noordzeebodem zwemmen allerlei vissoorten door elkaar. Wat er naast tong en schol in het visnet terecht komt, noemt men bijvangst. Ze zijn minstens zo gezond en net zo makkelijk te bereiden als de bekendere vissoorten.

Waarom is bijvangst eten goed?
Wanneer wij onbekendere vissoorten zoals schar, wijting en schelvis meer eten, dan hoeft er minder hard op tong en schol te worden gevist en wordt het milieu gespaard. Hiermee is er een betere balans tussen wat er gevangen wordt en wat wij eten.

Nieuwsgierig geworden naar de smaak van bijvangst? Probeer eens één van deze drie bijvangst-recepten. Bijvangst is namelijk net zo lekker en verantwoord! Eet smakelijk!

Bijvangst bij PLUS

Schelvisfilet met noedels en zoete mangochutney

  1. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd de peper in stukjes. Schil en rasp de gember. Pel en rasp de knoflook. Doe de mango, chilipeper, gember, knoflook, suiker, azijn, een snuf zout en een scheut water in een pan. Verwarm, draai het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken.
  2. Kook 500 ml water per persoon in een pan met deksel voor de noedels. Snijd de rode ui in halve ringen en snijd de peen in dunne halve plakken. Snijd de paksoi in stukken en snijbonen in dunne reepjes van ongeveer 0,5 cm.
  3. Verhit de helft van de roomboter in een wok of hapjespan met deksel en bak de rode ui, peen, paksoi (zonder de bladeren nog) en snijbonen 2 - 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg 1 el water per persoon toe en ook de paksoibladeren, dek de pan af en smoor de groenten 5 - 7 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de peen zachter te krijgen.
  4. Kook ondertussen de noedels, afgedekt, 4 minuten in de pan met deksel. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
  5. Dep ondertussen de schelvisfilet droog met keukenpapier en verhit de overige roomboter in een koekenpan op middelmatig vuur. Bak de schelvisfilet ongeveer 2 minuten per kant. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Voeg de noedels en de sojasaus toe aan de groenten en breng op smaak met peper en zout.
  7. Verdeel de noedels over de borden. Serveer met de schelvisfilet met de mangochutney. Bestrooi het gerecht met geroosterd sesamzaad.

Hoofdgerecht

Ca. 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 rode ui
  • 2 penen
  • 400 g snijbonen
  • 270 g noedels
  • 4 schelvisfilets a 100 g
  • 20ml sojasaus
  • 1,5 mango
  • 1 knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 chilipeper
  • 1 paksoi
  • 2 el roomboter
  • peper en zout naar smaak
  • 3 tl kirstalsuiker
  • 3 tl sherryazijn of witte wijnazijn
  • 2 el geroosterd sesamzaad

Ingrediënten