1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Bijvangst: eet meer van wat de Noordzee geeft
« TERUG
Couscous met verse spinazie, gerookte schelvis, granaatappelpitjes en een fris-kruidige dressing

Bijvangst: eet meer van wat de Noordzee geeft

Sinds kort ligt er bijvangst in de schappen van PLUS. Ook minder bekende vissoorten verdienen namelijk een plekje in het schap én op ons bord. Wat bijvangst is en waarom het goed is om een minder bekende vis uit de Noordzee te eten, dat lees je hier. Ook hebben we een aantal verrassende maaltijdsuggesties met bijvangst voor jou op een rij gezet.

Wat is bijvangst?
Nederlandse kottervissers vissen voornamelijk op tong en schol. Maar op de Noordzeebodem zwemmen allerlei vissoorten door elkaar. Wat er naast tong en schol in het visnet terecht komt, noemt men bijvangst. Ze zijn minstens zo gezond en net zo makkelijk te bereiden als de bekendere vissoorten.

Waarom is bijvangst eten goed?
Wanneer wij onbekendere vissoorten zoals schar, wijting en schelvis meer eten, dan hoeft er minder hard op tong en schol te worden gevist en wordt het milieu gespaard. Hiermee is er een betere balans tussen wat er gevangen wordt en wat wij eten.

Nieuwsgierig geworden naar de smaak van bijvangst? Probeer eens één van deze drie bijvangst-recepten. Bijvangst is namelijk net zo lekker en verantwoord! Eet smakelijk!

Couscous met verse spinazie, gerookte schelvis, granaatappelpitjes en een fris-kruidige dressing

  1. Verwarm de schelvis volgens de verpakking.
  2. Giet de warme bouillon op de couscous, dek af met folie en laat ongeveer 5 minuten wellen.
  3. Snijd met een mes de schil van de sinaasappel open en snijd vervolgens de partjes uit de sinaasappel. Snijd de partjes in stukjes van ongeveer 1 centimeter en meng in een grote kom met de spinazie.
  4. Bewaar eventueel overgebleven sap in een aparte kom voor de dressing. Halveer de granaatappel en leg het snijvlak op je hand. Houd je hand boven een kom of de wasbak, en sla met een pollepel op de bovenkant van de granaatappel. Als het goed is vallen de pitjes nu uit de granaatappel. Ga zo door tot alle pitjes uit de granaatappel zijn.
  5. Zet de kom met granaatappelpitjes apart. Roer vervolgens met een vork de couscous los en breng op smaak met 1 eetlepel olijfolie.
  6. Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en verwijder de kern. Snijd de bladeren verticaal in reepjes van 1 à 2 centimeter breed en meng samen met de couscous door de spinazie.
  7. Hak de kruiden fijn.
  8. Meng voor de dressing de resterende ingrediënten met elkaar en voeg eventueel het sinaasappelsap toe.
  9. Proef, breng op smaak met zout en peper en meng door de salade.
  10. Trek met een vork de schelvis uit elkaar en garneer de salade met de vis en de granaatappelpitjes.

Hoofdgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 200 g couscous
  • 400 ml tuinkruidenbouillon
  • 4oo g gerookte schelvisfilet
  • 200 g babyspinazie
  • 1 handsinaasappel
  • 1 verse granaatappel
  • 2 kleine stronkjes witlof
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 el limoensap
  • Rasp van ½ limoen
  • ½ bosje bladpeterselie
  • ½ bosje dille
  • ½ bosje bieslook
  • 1 tl honing
  • 1 tl rode-wijnazijn

Ingrediënten

Ovenschotel scharfilet met spaghetti aglio olio en rucola

Ovenschotel scharfilet met spaghetti aglio olio en rucola

    1. Verwarm de olijfolie in een pannetje.
    2. Snijd de knoflook en rode pepers in plakjes, voeg samen met de olijven toe aan de olie. Laat minstens een half uur trekken op laag vuur, maar voorkom dat de olie gaat borrelen en de knoflook verbrandt.
    3. Bereid de ovenschotel volgens de verpakking.
    4. Breng een ruime pan water aan de kook met een flinke snuf zout. Kook hierin de pasta volgens de verpakking beetgaar.
    5. Hak de peterselie fijn en snijd de paprika in vierkantjes van 1 x 1 centimeter.
    6. Voeg de paprika toe aan de olijfolie en meng door de pasta.
    7. Roer de rucola er op het laatste door en garneer met peterselie en eventueel geraspte Parmezaanse kaas.
    8. Serveer met de ovenschotel.

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

    • 1 ovenschotel scharfilet
    • 400 g spaghetti
    • 100 ml olijfolie extra vierge
    • 4 tenen knoflook
    • 2 verse rode pepers
    • 2 el zwarte olijven schijfjes
    • 2 geroosterde rode paprika’s (uit een pot)
    • 1 bosje verse peterselie
    • 75 gram rucola
    • Optioneel: geraspte Parmezaanse kaas

Ingrediënten

Aziatische ovenpakketjes met wijting, rijst en groenten

Aziatische ovenpakketjes met wijting, rijst en groenten

      1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bereid de rijst volgens de verpakking.
      2. Knijp de limoen uit boven een schaaltje en meng hierdoor de vissaus, sojasaus, basterdsuiker en 1 eetlepel olijfolie.
      3. Snijd de rode peper in ringetjes en 2 van de 3 knoflooktenen in plakjes.
      4. Verwijder de schil van de gember met behulp van een lepel (door met de bovenkant van een lepel over de gember te gaan, verwijder je eenvoudig de schil) en snijd in kleine blokjes.
      5. Meng de rode peper, knoflook en gember door de marinade.
      6. Leg vier stukken bakpapier van ongeveer 30 x 20 cm op het aanrecht. Leg in het midden de wijting en verdeel hierover een vierde van de marinade. Top met korianderblaadjes.
      7. Pak voorzichtig de onder- en bovenkant van het papier en breng naar elkaar toe (zorg dat de wijting blijft liggen en dus niet van het aanrecht komt). Vouw de bovenkant twee keer om, zodat je een soort pakketje krijgt. Vouw de zijkanten dicht alsof het een cadeautje is.
      8. Herhaal dit bij de rest van de vis en marinade. Let op: de pakketjes hoeven niet strak ingepakt te worden (hierdoor ontstaat er stoom die de vis zal garen), maar pas op dat ze niet gaan lekken.
      9. Vind je het lastig? Probeer het dan met aluminiumfolie (glimmende kant naar binnen), dat werkt wat makkelijker mee!
      10. Leg de pakketjes op een bakplaat of ovenschaal en gaar in ongeveer 15 minuten in de oven.
      11. Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes. Maak de paprika’s schoon en snijd in reepjes.
      12. Verwarm een wok op middelhoog vuur met een scheut olijfolie.
      13. Snijd ondertussen de resterende gember en knoflook in stukjes en bak kort in de pan.
      14. Voeg de groenten toe en bak beetgaar. Serveer de vispakketjes met een schep rijst en de groenten. Lekker met een schijfje limoen.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 35 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 g wijting
  • 1 verse limoen
  • 2 tl mix voor vissaus
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • 1 verse rode peper
  • 3 tenen knoflook
  • stukje gember van 2 cm
  • 1 bos koriander
  • 200 g zilvervliesrijst
  • 1 stronk broccoli
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika

Ingrediënten