1. PLUS/
  2. Boodschappen bestellen: da’s verantwoord

Boodschappen bestellen: da’s verantwoord!

Bliep. Pieter-Jan van Gurp legt het gescande pak melk in het groene krat dat op een verzamelkar staat. De ondernemer van PLUS Van Gurp is bezig met het verzamelen van de boodschappen die zojuist online door een klant zijn besteld op plus.nl. Zodra het krat is volgeladen, loopt hij naar buiten en geeft hij het door aan zijn collega Jeffrey, die de boodschappen bij de mensen thuis aflevert. Mét een energiezuinige bezorgwagen.

“Deze bus is voorzien van zonnepanelen op het dak”, zegt Van Gurp. “De zonne-energie die daaruit voortkomt, wordt opgeslagen in accu’s waarmee de koelinstallatie wordt aangedreven. Zonder dat er extra brandstof wordt verbruikt. Als de wagen stilstaat, koelt hij nog een tijdje door. Zo blijven de producten goed gekoeld en worden ze in de juiste staat duurzaam bij de mensen thuis bezorgd.”

Zonne-energie en elektrisch

Van Gurp is niet de enige ondernemer die boodschappen energiezuinig bezorgt. “In totaal doen 125 ondernemers dat dagelijks, zowel met vervoer op zonne-energie als elektrisch”, zegt Maurice Buring, E-commerce coördinator bij PLUS. “Dat past goed bij waar PLUS als meest verantwoorde supermarkt voor staat. Vanuit het servicekantoor stimuleren wij dat.”

Het geld dat ondernemers investeren, verdienen zij lang niet altijd terug, laat Buring weten. Van Gurp bevestigt: “Het kost inderdaad meer dan dat het oplevert, maar toch doen we het, omdat we het belangrijk vinden om duurzaam bezig te zijn voor het milieu. Overigens slaat dat prima aan bij de consument in onze buurt.” Buring reageert: “En wij vinden dat ook belangrijk! Daarom onderzoeken we in 2017 hoe we dit duurzame vervoer nog verder kunnen uitbreiden en innoveren.”

Energiezuinig

We stappen in bij de bezorger en rijden mee naar de adressen waar de boodschappen worden bezorgd. Als we aan de mevrouw vragen of ze wist dat deze manier van boodschappen doen energiezuinig is, antwoordt ze: “Ik wist wel dat boodschappen laten bezorgen energiezuinig kan gaan, omdat ze de route zo efficiënt mogelijk inplannen. Maar dat de bezorgwagen ook nog op zonne-energie rijdt, wist ik niet.”

Of de bezorgwagen net zo goed koelt als bij andere koelmethoden? Zeker. “Mijn pak melk is goed koud”, antwoordt de consument. “Dus hij werkt goed, die bus!”