1. PLUS/
  2. Dagje zonder vlees? Geen probleem!

Dagje zonder vlees? Geen probleem!

‘Kies een dagje zonder vlees. Kies peulvruchten!’ Onder het bordje dat in de supermarkt hangt, ligt een uitgebreid assortiment aan bonen, linzen, erwten en kapucijners. Kijken we verder, dan zien we vleesvervangers, vis en eieren. Ook daar hangen bordjes bij met ‘Kies een dagje zonder vlees’. Alles binnen handbereik voor een goede, vegetarische maaltijd. Handig voor de flexitariërs onder ons.

En dat zijn er veel meer dan je misschien verwacht. “Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een dagje zonder vlees”, zegt Nanouk van Leeuwen, senior categorymanager AGF bij PLUS. “We zien dat consumenten steeds bewuster bezig zijn met hun voeding en hun maaltijd baseren op groente. Als Meest Verantwoorde én Beste Vers Supermarkt willen we hen helpen met een zo breed mogelijk assortiment en met een aantal initiatieven die hen stimuleren om minder vlees te eten.”

Flexitariëreiland

Een van die initiatieven is het zogenoemde flexitariëreiland: een speciaal ingerichte plek in de supermarkt om het brede aanbod aan vis, peulvruchten, eieren en andere vleesvervangers te presenteren. Ondernemer Sander Koot is de eerste PLUS ondernemer waar dit initiatief te zien is. Dit is de eerste winkel die is ingericht volgens de nieuwe PLUS formule.

“Zo’n eiland past goed bij Abcoude, omdat hier een hoger percentage aan inwoners woont dat bewust bezig is met voeding”, zegt Koot. “In de afgelopen twee jaar zagen we een enorme toename van de verkoop van vleesvervangers. Sinds we dit eiland hebben, zien we dat er veel meer animo is voor deze producten op het eiland. Met name de peulvruchten zijn populair!”

Als we toch bij het eiland staan, is er de tijd om een aantal consumenten te vragen wat zij van deze producten vinden. “Ik wist niet dat je zo veel kon met peulen en bonen”, zegt een consument als deze door een PLUS medewerker geadviseerd wordt over de producten op het flexitariëreiland. “Dat ga ik zeker eens proberen!”

Promotie en inspiratie

Niet alleen het flexitariëreiland en het steeds breder wordende assortiment zijn voorbeelden van hoe PLUS haar consumenten inspireert om te kiezen voor een dagje zonder vlees, volgens Van Leeuwen. “Omdat veel mensen hun recepten voor de avondmaaltijd bepalen aan de hand van de groente-aanbiedingen, zetten we een hoog aandeel groente en dus ook producten die dienen als vleesvervangers in onze folders. Dat trekt niet alleen veel mensen over de streep, ook kunnen zij bij PLUS terecht voor hun hele weekmenu.”

Volgens Van Leeuwen en Koot hoeft een dagje zonder vlees dan ook niet zo moeilijk te zijn. “In onze magazines en online besteden wij veel aandacht aan lekkere recepten zonder vlees, om onze consumenten volop inspiratie te bieden”, zegt Van Leeuwen. “Ik haal er zelf ook nog weleens mijn recepten vandaan.” Haar persoonlijke favoriet? De salade met zoete aardappel. “Die is zeker het proberen waard!”