1. PLUS/
  2. Daan en PLUS Rozenburg: doneer statiegeldfles tegen MS

Daan en PLUS Rozenburg: doneer statiegeldfles tegen MS

‘Hé, Daan!’ roept een buurtbewoonster enthousiast naar de elfjarige Daan Oosterlee wanneer we door PLUS Rozenburg lopen. En deze bewoonster blijkt niet de enige te zijn die Daan herkent. Niet zo gek, want hij hing vier weken lang met een affiche boven de flessenautomaat in dezelfde PLUS supermarkt.

Met datzelfde A4’tje vroeg hij bezoekers van PLUS om hun statiegeld te doneren aan het goede doel. Want op zijn tiende zei hij tegen zijn ouders dat hij ‘ook graag iets voor het goede doel wilde doen’. Dat kwam niet uit het niets. In zijn nabije omgeving werd gestreden tegen de ziekte MS en zijn familie deed vaker fanatiek mee aan goede doelen. In het pinksterweekend van 2016 beklom hij dan ook samen met zijn vader, opa en team 100% de Mont Ventoux. Waar de opbrengst naartoe ging? Het Nationaal MS Fonds.

Iets goeds doen

Een zware klim waar hij vol trots over vertelt in de supermarkt, in zijn wielrenshirt en foto’s in de hand. 1911 meter beklom hij, in 4,5 uur. “In totaal haalde ik 1.550 euro op, mede dankzij deze flessenautomaat. Daarnaast heb ik heel veel oliebollen gebakken en bezorgd en haakte mijn oma knuffels die we verkochten.” Daar durft hij nog snel aan toe te voegen dat hij er zelf eigenlijk niet zoveel voor heeft gedaan – bescheiden als hij is.

Ondernemer Bart Groesz kijkt met een brede glimlach toe. “Dit initiatief wilde ik direct steunen. Voor mij is het belangrijk dat het gaat om sociale doelen die belangrijk zijn voor mensen in Rozenburg. Alleen al in deze supermarkt werken meer dan honderd mensen die allemaal in Rozenburg wonen en iets goeds willen doen voor hun omgeving. Zo hebben we samen dankzij de donatieknop in het verleden al veel goede doelen kunnen helpen, waaronder de Hartstichting, Childsmile, KiKa en het Nationaal Ouderenfonds.”

De gele knop

De donatieknop zorgt ook voor een band met de bewoners. Zo kwam Daan een half jaar lang wekelijks langs met foto’s en een update van hoe het trainen hem verging. Elke vier tot zes weken kiest Bart Groesz een nieuw goed doel dat boven de flessenautomaat komt te hangen. Als mensen hun flessen inleveren, kunnen zij op de gele knop drukken om het geld te doneren aan het goede doel dat erboven hangt. Bart doneert na afloop van de periode dat volledige bedrag aan het betreffende goede doel.

PLUS Rozenburg is niet de enige PLUS supermarkt die de mogelijkheid biedt om statiegeld te doneren aan een goed doel. Dit kan bij twee derde van de winkels. En wordt er op de gele knop gedrukt? Jazeker. Terwijl Bart en Daan samen op de foto gaan voor de flessenautomaat, zien we regelmatig briefjes uit de automaat komen. Met daarop de tekst: ‘Bedankt voor uw donatie!’.