1. PLUS/
  2. Elly en Edwin
« TERUG
Edwin en Elly

Edwin en Elly

Edwin en Elly hebben een boerderij met bloementeelt en varkens in Noord-Limburg. Bijzonder aan de stal is de zichtruimte die aan een fietsroute ligt. Bezoekers kunnen zonder afspraak in de stal naar de varkens kijken. Op die manier wordt transparantie naar belangstellenden gerealiseerd.

‘Onze varkens zitten lekker in hun vel. Dat doet ons goed’

“In 2011 hebben wij een zichtstal gebouwd. Vanuit een overdekte ontvangstruimte kun je door grote ramen in onze stal kijken. We krijgen bezoek vanuit de hele wereld. Als mensen zien hoe onze varkens liggen en spelen, reageren ze altijd positief.

Mensen worden steeds kritischer op wat ze eten. Dat vind ik een goede zaak. Iedereen moet een steentje bijdragen aan verantwoord voedsel. Wij doen dat door goed voor onze dieren te zorgen, transparant te zijn en door rekening te houden met de omgeving.

In onze stal hebben de varkens extra ruimte om te bewegen. Ook zijn er veel ramen zodat de varkens het natuurlijke dag-nachtritme kunnen volgen. Dat vinden ze fijn. Er hangen strokokers en speelkettingen. De kettingen zijn op een speciale manier opgehangen. Dat stimuleert interactie tussen de dieren. Als een varken aan een kant met zijn kop tegen de ketting stoot, rammelt de ketting ook aan de andere kant van het hok. Andere varkens reageren daarop, je ziet ze oogcontact maken.

Onze nieuwe stal is duurzaam. Via biologische luchtzuivering wordt stof, ammoniak en geur uit de lucht gefilterd. Er is bij de bouw gebruik gemaakt van hoog isolerend materiaal. De stal is zo zuinig met energie dat we geen gasaansluiting meer hebben. De stallen zijn hoog en daardoor hebben de varkens veel frisse lucht. Bovendien hangt er LED-verlichting en dat is energiezuinig.

Onze varkens zitten goed in hun vel. Ze zijn gezond en groeien goed. We zijn verantwoord bezig en daar voelen we ons goed bij.”