1. PLUS/
  2. Gezonder kiezen dankzij gezondheid met een +

Gezonder kiezen dankzij gezondheid met een +

“Zilvervliesrijst is een gezondere keuze dan witte rijst”, zegt ondernemer Christ van Loon van PLUS Van Loon in Nieuwegein. We staan bij het ‘Gezondheid met een +-schap’, een opvallend schap dat in PLUS Van Loon staat. Hier liggen de producten die onderdeel zijn van de samenwerking die hij samen met twee gezondheidscentra recentelijk is gestart. Met als doel om Nieuwegeiners gezonder te laten eten.

Samen met huisarts Erik Asbreuk van gezondheidscentrum Eerstelijns Medisch Centrum (EMC) en directeur Jan Joost van der Meijs van gezondheidscentrum De Roerdomp startte van Loon in oktober 2016 het initiatief. “Wij merkten namelijk alle drie dat mensen best een handje geholpen kunnen worden in hun eetgewoonten”, zegt Van Loon. “Mensen hebben weinig kennis over goede voeding, maar hebben hier zeker wel interesse in. Je moet alleen niet te belerend zijn en ze vertellen wat ze niet mogen doen.”

Gezonder eten en drinken

Daarom kunnen patiënten van beide gezondheidscentra een speciaal pasje ophalen bij een van de twee gezondheidscentra. Hiermee ontvangen zij tien procent korting op alle groente en fruit, en geselecteerde producten die een gezondere keuze zijn volgens de Schijf van Vijf. “Deze producten zijn onderdeel van een recept dat maandelijks wisselt”, zegt Van Loon. “Op deze manier hopen we onze buurt te kunnen helpen om gezonder te koken en eten.”

Vanaf 14 februari breidt Gezondheid met een + verder uit met kookworkshops. “Op dit moment werken we hard aan een kookstudio voor ongeveer 24 personen”, zegt Van Loon. “Zo kunnen we de recepten ook in de winkel in de praktijk brengen. Lekker samen koken en samen eten!” Mensen met een pasje kunnen na aanmelding gratis aanschuiven; aan degenen zonder pasje wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Beïnvloeden

Van Loon hoopt dat er in de toekomst nog meer supermarkten aansluiten: “Met name voor de mensen die niet dicht bij onze supermarkt wonen zou dat handig zijn.” Dat het initiatief goed in de smaak valt, blijkt wel uit de voorlopige cijfers – zelfs al is het initiatief nog niet eens helemaal van start. Inmiddels zijn al zevenhonderd van de duizend pasjes opgehaald, is het initiatief al volop in het nieuws geweest en heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al laten weten onderzoek te doen naar het project, omdat ze er wat in zien.

Van Loon: “Het RIVM is erg benieuwd of het project ook echt helpt om mensen te beïnvloeden een gezondere keuze te laten maken. Het is namelijk heel nieuw dat retail en gezondheidscentra samenwerken. Mensen denken bij een supermarkt vaak aan geld en omzet. Maar in dit geval gaat het mij echt om de gezondheid van de mensen.”