1. PLUS/
  2. Lokale supermarkten met een hart voor de omgeving

PLUS: lokale supermarkten met een hart voor de omgeving

Denk je aan PLUS, dan zie je supermarkten met volop lekkere producten. “Maar er zijn ook zaken die consumenten wellicht (nog) niet weten”, zegt Debbie Huisman, MVO specialist bij PLUS. “Wat veel mensen bijvoorbeeld niet zien, zijn al die acties die ondernemers organiseren voor hun buurt. Voor de omwonenden, het milieu en hun medewerkers. Vanuit het servicekantoor worden deze initiatieven gestimuleerd. Niet voor niets heeft PLUS een Greenteam en iemand op de afdeling Corporate Communicatie die zich specifiek met MVO bezighoudt: PLUS heeft een hart voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. En het is goed om dat eens wat vaker te laten zien!”

Voedselbank

Bij PLUS Quaedvlieg verdwijnt eten en drinken niet zomaar in de afvalbak. “Dagelijks doneren wij een tasje met zuivel, brood, groente, fruit, vleeswaren en vlees aan 34 gezinnen hier in de buurt”, zegt Theo Quaedvlieg, ondernemer van PLUS Quaedvlieg in Brunssum. “Deze gezinnen komen net niet in aanmerking voor een pakket van de voedselbank, maar kunnen het zeker goed gebruiken.” Daarnaast startte de ondernemer samen met partners het concept SOS ZONDER WOORDEN, dat wordt gesponsord door PLUS Quaedvlieg. “Hier kunnen mensen zich aanmelden als zij ergens hulp voor willen vragen. Wekelijks leveren we - naast de 34 tasjes ook - voedselpakketten aan honderd gezinnen, vol met producten die niet meer mogen worden verkocht, maar wel bruikbaar zijn. Het is mooi om te zien hoe blij deze mensen daarmee zijn.”

Niet alleen PLUS Quaedvlieg helpt dagelijks veel gezinnen. Een groot aantal PLUS supermarkten werken op lokaal niveau samen met een lokale voedselbank. Onlangs intensiveerde PLUS de samenwerking met Voedselbanken Nederland en werden de mogelijkheden voor donatie verruimd. Zo kunnen de PLUS supermarkten samen nog meer Nederlandse gezinnen helpen om goed te eten.

PLUS-website-webshop:/Contentpaginas/Verantwoord/fb-01.jpg

Voedingscoach

Goed eten is belangrijk. Maar weet iedere consument wat goed eten is? En hoe je jezelf gezond houdt? Om die reden staat bij PLUS Edwin en Astrid Holtrop in Bennekom zo nu en dan voedingscoach Leonie Noordam op de winkelvloer. “Consumenten die er behoefte aan hebben, kunnen bij Leonie een vragenlijst invullen en gaan aan de hand daarvan met haar in gesprek”, vertelt Edwin Holtrop, ondernemer van deze PLUS supermarkt. “Leonie beantwoordt vragen die onze klanten hebben over voeding en adviseert hen persoonlijk over hun eetpatroon. Op deze manier worden onze klanten zich bewust van hoe zij gezond kunnen eten. We krijgen veel positieve reacties. Soms komen mensen er zelfs speciaal voor naar ons toe!” Een leuke bijkomstigheid: elke keer wordt er één winnaar getrokken uit de deelnemers – deze wint een heerlijk pakket vol verse producten.

PLUS-website-webshop:/Contentpaginas/Verantwoord/fb-02.jpg

Landelijke Opschoondag

Al ongeveer vijf jaar doet PLUS Van Schaick in Maarn mee met de Landelijke Opschoondag. Dat betekent dat een aantal PLUS medewerkers in hesjes en met handschoenen, knijpers en vuilniszakken de wijk in gaan om straatafval op te ruimen. “Een schone buurt is belangrijk”, vindt Theo van Schaick, ondernemer bij PLUS Van Schaick. “Door mee te doen aan deze dag laten we zien dat we betrokken zijn bij de buurt. Zo hebben we afgelopen jaar met zes PLUS medewerkers geholpen het dorpshuis op te knappen. Stonden we daar de tuin te schoffelen, het groen weg te halen en binnen te poetsen en schilderen. De buurt vond het prachtig. En wij ook!”

PLUS Van Schaick is niet de enige PLUS supermarkt die meedoet aan de Landelijke Opschoondag. Als Supporter van Schoon doet PLUS meer tegen zwerfafval, waaronder het plaatsen van NederlandSchoon-afvalbakken en een pilot met snoeproutes.

Fit & Slank

Voor PLUS is het helpen ontwikkelen van een gezonde leefstijl heel belangrijk, ook voor haar medewerkers. Daarom introduceerde het distributiecentrum in Ittervoort onlangs Fit & Slank in Bedrijf voor medewerkers op het distributiecentrum. Petra Schreuder, P&O adviseur bij PLUS, legt uit: “Van twee voedings- en gewichtscoaches leren onze collega’s in vier sessies meer over een gezonde leefstijl. De eerste twee sessies gaan over gezonde voeding en beweging. Bij de derde ligt de nadruk op gedrag, waarbij gekeken wordt hoe je kan inspelen op speciale gelegenheden als buiten de deur eten en traktaties. In de laatste sessie krijgen de medewerkers meer informatie over hoe etiketten te lezen.” Of de sessies werken? “Het leeft echt op ons distributiecentrum. Van de week werd er getrakteerd op gebak. Voor het eerst overwogen mensen of ze wel of geen stukje namen. De bewustwording is er dus zeker!”

PLUS-website-webshop:/Contentpaginas/Verantwoord/fb-03.jpg

Koken met THT-producten

Voedsel verspillen is zonde. Daarom bedachten Jeroen en Daphne Bruggers, ondernemers van drie PLUS supermarkten in Winterswijk, een oplossing. “Met het groente en fruit dat afgekeurd is, maken we dagelijks drie soorten verse salades en zeven soorten verse maaltijden”, zegt Jeroen Bruggers. “Op deze manier zorgen we ervoor dat we het voedsel niet meer weggooien. Hiervoor moet je erg creatief zijn: mijn vrouw Daphne en de kok koken met wat er is. Voor onze consumenten is dat overigens ook heel leuk. Naast dat zij heerlijke salades en maaltijden kunnen kopen in onze supermarkt, zien ze onze koks op de supermarktvloer in de pannen roeren. Consumenten vinden het een fantastisch initiatief!”

“En dit is nog maar een kleine greep uit wat onze 262 supermarkten doen voor hun omgeving”, besluit Debbie. “Dus wil je weten wat jouw PLUS supermarkt doet? Vraag het eens aan de ondernemer. Ik weet zeker dat hij of zij je vol enthousiasme nog veel meer kan vertellen!”