Uitsluitend nog in Nederland gepelde garnalen met MSC-keurmerk bij PLUS

26-03-2018

Vanaf heden vinden consumenten uitsluitend nog in Nederland gepelde PLUS Hollandse garnalen met het MSC-keurmerk in het verse visschap. Alle PLUS Hollandse garnalen worden machinaal gepeld in Lauwersoog. Voorheen werd een deel van de garnalen met de hand in Marokko gepeld.

Goed voor het milieu en de consument

Doordat de garnalen voortaan in Nederland machinaal gepeld worden, kan het product veel sneller in de winkels komen te liggen. Het pellen van de garnalen in Nederland in plaats van in Marokko scheelt wekelijks zo’n 5.400 kilometer met de vrachtwagen. Hierdoor wordt de CO2-footprint flink terug gebracht. Daarnaast geldt dat doordat het product sneller in de supermarkt ligt, de garnalen verser zijn en er minder conserveringsmiddel gebruikt hoeft te worden. Dit verbetert de kwaliteit en de smaak.

Hollandse garnalen met keurmerk

De grijze, ofwel Hollandse garnaal, heeft sinds eind 2017 het MSC keurmerk. Nederland telt ongeveer tweehonderd garnalenvissers. Hollandse garnalen die op de Waddenzee en de Noordzee worden gevangen, worden aan boord gekookt, gekoeld en op de visafslag voorzien van een conserveringsmiddel. Garnalen bevatten veel voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine D, vitamine B3 en zink en zijn daarnaast een goede bron van omega-3 vetzuren.

Meer duurzaam gevangen en gekweekte vis in het schap

Indien beschikbaar draagt ook andere vis van PLUS het MSC- of ASC-keurmerk. In samenwerking met de Good Fish Foundation voert PLUS een duurzaam inkoopbeleid voor vis. Inmiddels heeft ruim 95% van het verse vis assortiment bij PLUS een verantwoorde herkomst. Voor vriesverse vis van het huismerk is dit 80-90%. In de visconserven heeft de supermarkt ook stappen gezet, waardoor steeds meer vis in blik eveneens een MSC- of ASC keurmerk heeft.

Uitsluitend nog in Nederland gepelde garnalen met MSC-keurmerk bij PLUS