1. Home/
  2. Dierenwelzijn

Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is een simpel sterrensysteem. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker het vlees. Zo heeft regulier vlees geen ster, scharrelvlees 1 of 2 sterren en is het biologisch vlees van PLUS beloond met 3 sterren.

beter leven keurmerk

Dierenwelzijn

PLUS is bewust bezig met het welzijn van dieren. Al onze winkels hebben een compleet assortiment rundvlees met het Beter Leven keurmerk 2-sterren en we verkopen varkensvlees en kalfsvlees met het Beter Leven keurmerk 1-ster. Daarnaast verkopen we diverse varianten kippenvlees die voldoen aan het Beter Leven keurmerk 1-ster en Beter Leven keurmerk 3-sterren. Ook op het gebied van eieren hebben we het dierenwelzijn hoog in het vaandel. Zo verkopen we uitsluitend vrije uitloopeieren of biologische eieren die minimaal met 2 Beter Leven sterren worden bekroond.

Onze kip

Dierenwelzijn is een belangrijke pijler in het gehele kipassortiment. PLUS is overgestapt naar de zogenaamde Nieuwe PLUS kip, een diervriendelijker alternatief, die de reguliere kip vervangt. Dit hebben we stilzwijgend en stap voor stap gedaan. Sinds begin juli 2016 is PLUS volledig over op deze diervriendelijker variant kip. PLUS vindt het belangrijk om de consument keuze te bieden. Bij PLUS bieden wij dan ook drie kipsoorten met verschillende richtlijnen in dierenwelzijn, namelijk: Nieuwe PLUS kip, De Hollandse Beter Leven kip en de BIO+ kip.

Nieuwe PLUS kip

De Nieuwe PLUS kip is een volgende stap in het verbeteren van welzijn én gezondheid van de kip. Deze kip is van een ander – trager groeiend – ras en daardoor sterker, vitaler en gezonder. De kippen zijn actiever, hebben meer ruimte dan de reguliere kippen en leven langer. Tevens is dit ras actiever, de kippen kunnen lekker door de stal scharrelen op zoek naar het graan wat door de boer is gestrooid en spelen met de strobalen.

Hollandse Beter Leven kip

PLUS zet zich actief in om het aanbod Hollandse Beter Leven kip te vergroten. In 2013 is PLUS gestart met de verkoop van deze kip, die voldoet aan het Beter Leven keurmerk 1-ster van de Dierenbescherming. Het vlees van deze kip is van een robuuster, gezonder en langzamer groeiend kippenras. De scharrelkuikens hebben direct nadat ze uit het ei zijn gekomen de beschikking over voer en water. Waar de kuikens eerst hun dooier opnamen om aan de eerste natuurlijke behoefte te voldoen, kunnen ze deze nu gebruiken om hun immuunsysteem nog sterker te maken.

Biologische kip

Onze biologische kip wordt verkocht onder het Bio+ label en bevat het ras Kemper Landhoen. Een uniek kippenras dat ruim de tijd krijgt om in alle rust op te groeien. Het 100% plantaardige voer is samengesteld uit biologische grondstoffen en draagt bij aan de uitzonderlijke smaak. De kippen leven in royale, luchtige hokken waar het daglicht ruim binnenvalt. Ze hebben voldoende gelegenheid om rond te scharrelen in het strooisel en ze kunnen naar buiten. Door de diervriendelijke productiewijze ontving onze Kemper Landhoen als eerste kip in Nederland het Beter Leven keurmerk 3-sterren van de Dierenbescherming.

Alle kipsoorten op een rij:


Merknaam

Nieuwe PLUS kip

Hollandse Beter leven kip

Biologische kip

Ras

Langzaam groeiend

Langzaam groeiend

Langzaam groeiend

Slachtleeftijd

ca. 46 dagen

56 dagen

70 dagen

Bezettings-
dichtheid (kg/m2)

38 kg
Ongeveer 15,5 kippen/m²

25 kg
Ongeveer 12 kippen/m²

21 kg
Ongeveer 9 kippen/m²

Groeisnelheid/dag

50 gram

40 gram

30 gram

Uitloop

Geen

Overdekte uitloop

Buiten uitloop

Uitloopruimte

Geen

ca. 25% van stalopp.

4m² per kuiken

Afleidings-
materiaal

Strobalen, graan strooien

Strobalen, graan strooien

Strobalen, graan strooien

Stalverrijking

Droog strooisel van houtsnippers

Droog strooisel van houtsnippers, schuilplekken, boom(stronken), stofbad, zitstokken

Droog strooisel van houtsnippers, schuilplekken, boom, stofbad, zitstokken

Gevoerd met vroege voeding: voer en water

Geen norm,
wel 100% RTRS Soja

70% granen,
100% plantaardig

70% granen,
100% biologisch

Licht

Dag en nachtritme

Daglicht + TL licht

Daglicht + TL licht

Beter Leven keurmerk

Geen

1-ster

3-sterren

Onze runderen

PLUS is de eerste landelijke supermarkt met een compleet assortiment rundvlees met het Beter Leven keurmerk 2-sterren van de Dierenbescherming. PLUS garandeert de klant dat het Blonde d’Aquitaine rundvlees gecertificeerd is voor dierenwelzijn, de kwaliteit continu is en de herkomst van het vlees inzichtelijk is.

Het vleesras Blonde d’Aquitaine komt van oorsprong uit Frankrijk. De kalveren van de Blonde d’Aquitaine worden op een natuurlijke manier geboren en blijven minstens vijf maanden bij de moeder. Vandaar worden ze vervoerd naar Stierenmesterij Henk Broeders of andere aangesloten boeren binnen de keten. De dieren verblijven hier in royale stallen met volop stro, frisse lucht en bewegingsvrijheid. De voeding wordt grotendeels zelf verbouwd, zeer zorgvuldig samengesteld en voldoet uiteraard aan de voorwaarden die voor het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming gesteld worden. De bespiering, smaak, kleur, malsheid en vetbedekking van het vlees is daardoor optimaal.

Onze varkens

Alle PLUS supermarkten verkopen varkensvlees met het Beter Leven keurmerk 1-ster van de Dierenbescherming. Het voorverpakte varkensvlees werd als eerste vervangen. Daarna volgde het varkensvlees dat wordt verwerkt in de ambachtelijke slagerijen van 140 PLUS supermarkten. Sinds het najaar van 2015 is al het verse onbewerkte varkensvlees dat bij PLUS wordt verkocht voorzien van het Beter Leven keurmerk 1-ster. Enige uitzondering is nog de varkenshaas. Aan de verduurzaming van bewerkte producten zoals bijvoorbeeld varkensgehakt en worsten wordt gewerkt. Ook deze willen we voorzien van het Beter Leven keurmerk 1-ster van de Dierenbescherming. Dit gaat stapsgewijs vanwege de beperkte beschikbaarheid in relatie tot de vierkantverwaarding en borging in onze ambachtelijke slagerijen. Het percentage bewerkte producten met het Beter Leven keurmerk neemt wekelijks toe.

Varkensvlees met het Beter Leven keurmerk 1-ster van de Dierenbescherming kenmerkt zich door de extra aandacht voor de welzijnsaspecten. De dieren hebben meer leefruimte dan in de gangbare houderij en er is speelmateriaal aanwezig. De transsporttijd van de dieren is aan een maximum tijdsduur gebonden. De varkenshouders besteden bovendien extra aandacht aan hun bedrijfsvoering voor een betere diergezondheid, zodat er minder medicijnen gebruikt hoeven te worden. Naast dierenwelzijn krijgt ook duurzaamheid meer aandacht, onder andere voor wat betreft de samenstelling van de voeding.