1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Verantwoord
  4. /5 redenen waarom onze gerookte zalm van PLUS Moment zo lekker is
« TERUG
5 redenen waarom onze gerookte zalm van PLUS Moment zo lekker is

5 redenen waarom onze gerookte zalm van PLUS Moment zo lekker is

Wat lekker is, komt van ver hoeft lang niet altijd waar te zijn. Maar voor onze gerookte zalm van PLUS Moment geldt dit zeker wel. De zalm komt uit het Hoge Noorden. Het Noorse plaatsje Alta om precies te zijn, zo’n 4.500 kilometer van Utrecht vandaan.

Alle zalm van PLUS Moment komt uit Noorwegen. En draagt ook nog eens het ASC-keurmerk wat staat voor verantwoorde kweek. Heel trots zijn wij op onze Noorse gerookte zalm van PLUS Moment. Met recht een pareltje in ons assortiment. Wij vertellen je er graag meer over.

1. Onze gerookte zalm is kweekzalm
Alle gerookte zalm van PLUS moment is gekweekt. Veruit de meeste zalmen komen uit de fjorden van Noorwegen. Kweekzalm is iets vetter dan wilde zalm. Dat verklaart ook de roze kleur van de kweekzalm. Wilde zalm is van nature roder.

2. Onze (gerookte) zalm van PLUS Moment draagt het ASC-keurmerk
Het ASC-keurmerk (Aquaculture Stewardship Council) wordt toegekend aan zalm die op een verantwoorde manier gekweekt wordt. Vis met het ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen. Het doel van het ASC-keurmerk is het verlagen van de invloed van het kweken van vis op het milieu. Daarnaast zijn er regels voor minder antibioticagebruik en duurzamer visvoer.

5 redenen waarom onze gerookte zalm van PLUS Moment zo lekker is

3. Onze gerookte zalm komt uit de koude, Noorse wateren
De zalm van PLUS Moment met het ASC-keurmerk haalt onze leverancier Foppen van speciale ASC-kwekerijen tussen Bergen en Trondheim in Noorwegen. Omdat het water hier kouder is, groeit de zalm langzamer en is de vleesstructuur van de vis steviger. Ook is de kans op overdracht van ziektes veel kleiner.

4. Onze zalm wordt goed in de gaten gehouden
Bij kweekzalm wordt niets aan het toeval overgelaten. In een laboratorium worden de eitjes bevrucht. Deze eitjes groeien in kwekerijen op het land – in zoet water met een constante temperatuur – uit tot babyzalmen. Als de visjes 6 gram zijn, gaan ze over naar zoetwatermeren. Hier groeien ze door tot ze 60 tot 80 gram wegen. Dan verhuizen de jonge zalmen per schip naar bassins in de zoute zee tussen de fjorden. De beschutte ligging is ideaal voor het kweken van vis. Het zeewater is hier kalm en zuurstofrijk. Hier groeien ze in maximaal anderhalf jaar door tot ze tussen de 4 en 6 kilo zijn. Vervolgens worden de zalmen geslacht en naar Nederland vervoerd.

5 redenen waarom onze gerookte zalm van PLUS Moment zo lekker is

5. Onze PLUS Moment zalm wordt gerookt op een melange van eiken- en beukensnippers
Voor het roken wordt de zalm eerst schoongemaakt, gefileerd en daarna gezout. Vervolgens kan het rookproces starten. Het roken kan zowel koud (28°C) of warm (68°C) gebeuren. Bij koud roken blijft de zalm mooi stevig en kun je hem prima snijden. Zalm die warm gerookt wordt valt makkelijk uiteen en is ideaal om in snippers te verdelen. De heerlijke smaak dankt de zalm aan de snippers die gebruikt worden. Hiervoor wordt een melange van eiken- en beukenhoutsnippers gebruikt. En dat proef je!

Deel:

Lekker van PLUS

OOK INTERESSANT