1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Kijkje in de keuken bij Miljuschka
« TERUG
Miljuschka’s granola-ontbijttaart

Kijkje in de keuken bij Miljuschka

24Kitchen-chef Miljuschka Witzenhausen (32) staat ook doordeweeks gerust extra vroeg op om eieren of verse croissants voor haar kinderen te bakken.

Miljuschka Witzenhausen begon haar tv-carrière op haar negentiende bij TMF. Na een paar jaar stortte ze zich op het gezinsleven en haar liefde voor koken.

Wat staat er doordeweeks op jouw ontbijttafel?
‘Heb je effe? Wentelteefjes, havermout, scrambled eggs, of een vers croissantje uit de oven met wat rood fruit. Ik eet alles wat ik lekker vind: dat is gewoon erg goed voor mijn humeur. Elke dag moet een feestje zijn, het weekendontbijt verschilt dus niet van een doordeweeks ontbijt. Als ik zin heb in hartig, bak ik eieren met groenten en chilipepers. Of eieren in yoghurt met chili-olie en lekker veel bieslook. Maar maak me ook gerust wakker voor een bagel met zalm en roomkaas.’

De meeste mensen komen doordeweeks niet verder dan een broodje pindakaas. Hoe krijg jij Rembrandt (8) en Felina (5) op tijd naar school met zo’n ontbijtritueel?
‘Mijn leven is nu eenmaal één groot uitpakfestijn. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dus daar sta ik elke dag vroeg voor op. Ik vraag mijn kinderen waar ze zin in hebben, en als ik dat in huis heb, maak ik het. Heel soms komt het voor dat ik iets niet heb. Dan is de teleurstelling groot. Mijn dochter wilde laatst per se leverworst – had ik niet. Nou, dan is ze toch chagrijnig.’

Herkenbaar?
‘Eh… ja, eigenlijk wel. Als ik ergens zin in heb en ik kan het niet krijgen, dan wordt het een moeilijke dag. Mede daarom heb ik altijd een voorraadje lekkere dingen in mijn auto liggen. Voor het geval dat ik trek krijg in gedroogde worst, bijvoorbeeld.’

Welk ontbijt is favoriet bij je kinderen?
‘Een gebakken eitje vinden ze lekker, maar de laatste tijd zitten we in een croissantjesfase. We hebben ook in een havermoutfase gezeten.’

Wat lusten ze absoluut niet?
‘Eigenlijk lusten ze alles, mijn dochter is alleen geen fan van kaas. Ik heb nooit strijd met ze over eten. Als ze uit school komen, eten ze een grote schaal paprika, venkel, komkommer en appel leeg. En dan hoeven ze van mij tijdens het avondeten hun groenten niet altijd op te eten. Ze krijgen sowieso een toetje na het eten. Want een leven zonder toetje, daar is niks aan.’

Dus streng ben je niet?
‘Ach nee, een chippie op z’n tijd moet kunnen. Anders vliegen ze straks helemaal uit de bocht als ze het huis uit gaan. Als je zelf kookt in plaats van alles uit kant-en-klaarverpakkingen te trekken, heb je al zo veel gewonnen. Dan kun je wel wat soepeler zijn.’

Wat heb jij standaard in huis?
‘Chili en eieren. Maar ook verschillende soorten sambal. Ik heb een kast vol specerijen en kruiden. Roomkaas om cheesecake te maken, heb ik ook altijd in huis. Potten bloem, allerlei soorten zout, azijn en oliën. Mijn groentelades puilen altijd uit. En ik heb vier vriezerlades vol ijsjes. Want elke dag een ijsje hoort erbij.’

Miljuschka’s granola-ontbijttaart

Miljuschka’s granola-ontbijttaart

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Smelt de kokosolie met de ahornsiroop in een steelpan op laag vuur. Voeg de havervlokken, het amandelschaafsel en kokos toe en roer door elkaar. Neem de pan van het vuur en schep het eiwit erdoor.
  3. Druk het deeg in de taartvorm, zet deze in het midden van de oven en bak de taartbodem in ca. 20 minuten goudbruin. Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen.
  4. Meng ondertussen voor de vulling de yoghurt en honing. Rasp de schil van de limoen en pers de vrucht uit. Roer beide door de yoghurt. Schep het yoghurtmengsel in de taartbodem.
  5. Verdeel het fruit over de taart.

Bewaartip
De bodem van de ontbijttaart kun je een dag van tevoren bakken en bewaren in vershoudfolie of een afgesloten trommel. Maak de vulling vlak voordat je de taart wilt gaan eten.

Deel:

Ontbijtgerecht

Ca. 7 minuten | Oventijd ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 3 el kokosolie
  • 50 ml ahornsiroop
  • 150 g havervlokken
  • 50 g amandelschaafsel
  • 50 g geraspt kokos
  • 1 eiwit
  • 300 g Turkse yoghurt
  • 50 ml honing
  • 1 limoen
  • 1 mango
  • 100 g blauwe bessen
  • 100 g witte druiven
  • EXTRA
  • springvorm (Ø 24 cm)

Ingrediënten