1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: mandarijn
« TERUG
Orange powersmoothie

Nu doen, dit is het seizoen: mandarijn

De mandarijn, wie kent hem niet? De mandarijnen van PLUS zijn afkomstig uit Spanje. De teler, het familiebedrijf van Vicente Giner, zorgt dat alleen de beste Spaanse mandarijnen aan PLUS worden geleverd. En dat proef je: mandarijnen rijk aan vitamine C en een bron van voedingsvezels.

Het familiebedrijf van Vicente Giner is al jaren samen met PLUS op zoek naar het beste citrus. Met 2500 hectare plantages en een eigen citrusproductie over heel Spanje, kunnen zij het hele Spaanse citrusseizoen de lekkerste citrusvruchten aanbieden. Alleen de beste mandarijnen en sinaasappels worden aan PLUS geleverd: verantwoord geteeld en heerlijk sappig van smaak.

Pittig, sappig én zoet
Mandarijnen zitten boordevol vitamine C en zijn een bron van voedingsvezels. Een verantwoord tussendoortje voor jong én oud. En makkelijk mee te nemen naar school of werk. De nieuwe oogst mandarijnen is lekker pittig, sappig en zoet van smaak. Naast dat deze fruitsoort ideaal is als tussendoortje, kun je de mandarijn ook goed verwerken in gerechten. Mandarijnensap geeft bijvoorbeeld een bijzondere smaak aan marinades. Dat zou je eens moeten proberen.

Mandarijnrecepten
Zin gekregen in de smaak van mandarijn? Laat je inspireren met deze drie gerechten met mandarijn. Vooral nu doen, want dit is het mandarijnen seizoen!

En wist je dat je met mandarijn ook lekkere tussendoortjes kan maken? Daarom hebben we voor jou nog twee mandarijnrecepten: orange powersmoothie (met mandarijn, wortel en gember) en scones met mandarijnenmarmelade

Zuurkoolstamppot met mandarijn, banaan en rozijntjes

Zuurkoolstamppot met mandarijn, banaan en rozijntjes

  1. Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappels in een pan met water in ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  3. Pel de mandarijnen en snijd de banaan in plakjes.
  4. Wel de rozijnen in een schaaltje met warm water.
  5. Stamp de aardappels wanneer ze gaar zijn en voeg de melk, eidooier en mosterd toe.
  6. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
  7. Meng het fruit door de stamppot en verdeel over een ovenschaal.
  8. Verwarm de zuurkoolstamppot nog 20 minuten in de oven en verwarm ondertussen de rookworst zoals op de verpakking staat aangegeven.

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1,2 kilo kruimige aardappels
  • 500 g zuurkool
  • 3 verse mandarijnen
  • 1 rijpe PLUS Fairtrade banaan
  • handjevol rozijntjes
  • 50 ml warme melk
  • 1 vrije uitloop eidooier
  • 1 tl gladde mosterd
  • 1 rookworst

Ingrediënten

Gerookte kipsalade met mandarijn en walnoten

Gerookte kipsalade met mandarijn en walnoten

  1. Trek de gerookte kipfilet met 2 vorken uit elkaar en pel de mandarijnen.
  2. Snijd de bosui in ringetjes en hak de walnoten grof.
  3. Pel de mandarijnen en snijd in kleinere partjes.
  4. Meng alle ingrediënten met elkaar en proef.
  5. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
  6. Serveer op een geroosterd volkoren broodje.

Broodbeleg

Ca. 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

    • 150 g gerookte kipfilet
    • 2 mandarijnen
    • 2 el yoghurt
    • 1 el mayonaise
    • 1 stengel bosui
    • ½ tl gladde mosterd
    • Snufje kerriepoeder
    • Handje walnoten

Ingrediënten

Gezonde crepes suzette met mandarijn en pure chocolade

Gezonde crêpes suzette met mandarijn en pure chocolade

  1. Snijd de bananen in stukken en meng met de eieren en melk in een blender, keukenmachine of met een staafmixer. Voeg het volkoren meel toe en roer kort tot een egaal beslag.
  2. Verwarm een grote koekenpan en verwarm hierin het kokosvet. Bak van het beslag tot mooie dunne crêpes, ongeveer 8 in totaal.
  3. Houd de gebakken pannenkoeken warm tussen 2 grote borden.
  4. Pel 2 van de 6 mandarijnen en pers de andere mandarijnen uit.
  5. Verwarm het sap met de honing in een koekenpan en laat karamelliseren.
  6. Voeg de partjes mandarijn toe.
  7. Vouw de pannenkoeken in kwarten en wentel ze kort door het warme mandarijnensap.
  8. Serveer de crêpes met een lepel van het sap en de mandarijnenpartjes. Garneer tot slot met de chocolade.

Deel:

Nagerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

    • 2 rijpe bananen
    • 4 eieren
    • 100 ml (plantaardige) melk
    • 100 g volkoren meel
    • Kokosvet om in te bakken
    • 6 mandarijnen
    • 2 el honing
    • 50 g pure chocolade

Ingrediënten