1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: mosselen
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: mosselen

Nu doen, dit is het seizoen: mosselen

Het is weer het seizoen voor mosselen. De mossel behoort tot de schelpdieren en maakt onderdeel uit van de Schijf van Vijf. De mossel is namelijk van nature eiwitrijk. De Oosterschelde mosselen worden 100% in eigen land gekweekt en verwerkt: een echt schelpdier van Hollandse bodem. De mosselen van PLUS zijn afkomstig uit het allerbeste kweekgebied. En dat proef je!

Zeebodem en aandacht bepalend voor mosselkwaliteit
Lekker eten begint bij de basis van een product. Wat veel mensen niet weten, is dat de kwaliteit van de zeebodem bepalend is voor de kwaliteit en smaak van mosselen. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de kweekgebieden. De Oosterschelde mosselen worden met de grootste zorg en aandacht behandeld: vanaf de vangst tot en met de verpakking in de fabriek. Dankzij deze zorg en aandacht én de zorgvuldig geselecteerde gebieden, kunnen er altijd smakelijke (én rijk gevulde) mosselschelpen van goede bodem worden geleverd.

Genoeg mossel inspiratie
Heb je de mosselen gewassen en gecontroleerd? Dan kan je ze gaan bereiden. Probeer verschillende bereidingswijzen uit. Koken met een scheutje wijn, mosselgroenten en –kruiden is klassiek, maar ook in de wok, oven of barbecue is zalig. De mossel is met gemak te bereiden en kan met 15 minuten al op tafel staan. Wil je meer weten over het (voor)bereiden en bewaren van mosselen? Bekijk dan Mosselen bewaren en (voor)bereiden. En drie zalige mosselrecepten hebben we voor jou op een rij gezet. Eet Oosterschelde mosselen van het seizoen, dan zijn ze op hun lekkerst!

Tip
Controleer mosselen altijd goed. Haal de mosselen stuk voor stuk uit de verpakking. Zijn ze dicht en heel? Dan mag je ze afspoelen en in de pan doen. Degenen die stuk zijn of open blijven staan – ook na een zacht tikje op de rand van het aanrecht – mogen weg.

Zomerse mossel cocktail

  1. Verhit een grote wok of bakpan met een beetje olijfolie tot het bijna begin te walmen. Voeg de mosselen toe, schud ze een keer om, schenk de witte wijn er bij en dek af met een deksel. Laat op hoog vuur staan, en schud de mosselen nog een keer om. Na 1-2 minuten zijn de mosselen open. Schep ze op een vergiet en vang het vocht op.
  2. Laat ze tot lauwwarm afkoelen en haal het mosselvlees uit de schelpen. Bewaar enkele schelpen met een mossel voor de presentatie.
  3. Verwarm een kleine bakpan met zonnebloemolie, voeg de kerrie toe en verwarm 1 minuut op laag vuur. Voeg het mosselvocht toe, kook het vocht in tot de helft en laat daarna afkoelen.
  4. Roer olijfolie, mosterd en afgekoeld mossel-kerrievocht door de hangop.
  5. Schaaf de venkel op een rauwkostschaaf in flinterdunne plakken, leg 5 minuten in een schaal met koud water om knapperig te worden.
  6. Vul een groot glas (wijnglas of cocktailglas) in meerdere lagen met gemengde sla, mosselen en kerriesaus.
  7. Rasp er op het laatst nog iets sinaasappelschil over en leg er een mosselschelp op.

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

    • 1 kg mosselen
    • 100 ml droge witte wijn
    • 2 el zonnebloemolie
    • 2 el kerriepoeder
    • 150 g hangop (kant en klaar)
    • 4 el olijfolie
    • 1 el gladde mosterd
    • 1 venkel
    • 1 appel
    • Gemende sla naar keuze; kropsla, veldsla, rucola, jonge bladspinazie
    • 1 sinaasappel

Ingrediënten

Easy paella met mosselen en witvis

Easy paella met mosselen en witvis

  1. Snij de chorizo in kleine blokjes.
  2. Zet een grote (paella- of koeken-)pan op laag vuur en voeg de chorizo toe. Laat de chorizo langzaam bakken, tot het vet eruit komt.
  3. Maak de ui schoon en knoflookteentje schoon. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak de ui in het vet van de chorizo en voeg na 3 minuten ook de knoflook toe. Breng wanneer de ui glazig is het mengsel op smaak met de gemalen kruidnagel.
  4. Voeg de rijst toe en bak een paar minuten mee onder continu roeren.
  5. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Maak aan de boven- en onderkant van de tomaten een kruisje met een scherp mes. Doe ze in het kokende water, zet het vuur uit en laat een minuut zo staan.
  6. Haal de tomaten uit het water en spoel ze gelijk af onder koud water. Verwijder de schil en het groene stukje, en snij de tomaten in blokjes.
  7. Voeg ze toe aan de rijst en bak kort mee. Voeg de visbouillon en saffraan toe. Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan onder af en toe roeren 10 minuten koken.
  8. Maak ondertussen de mosselen schoon en snijd de kabeljauw in blokjes.
  9. Meng na 10 minuten koken de kabeljauw en doperwten door de paella.
  10. Leg de mosselen bovenop de paella en sluit de pan af met een deksel. Laat nog ongeveer 5 minuten garen en voeg indien nodig extra water toe.
  11. Hak de peterselie fijn. Breng de paella op smaak door een halve citroen erboven uit te knijpen en garneer met peterselie. Serveer met partjes citroen.

Hoofdgerecht

Ca. 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 100 g chorizoworst
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 snufje gemalen kruidnagel
  • 300 g paellarijst
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 liter visbouillon
  • snufje saffraan
  • 500 g mosselen
  • 260 g kabeljauwfilet
  • 250 g doperweten
  • 1 bosje krulpeterselie
  • 1 citroen

Ingrediënten

Gegratineerde mosselen

Gegratineerde mosselen

  1. Spoel de mosselen goed af onder stromend koud water. Gooi de mosselen die beschadigd zijn of al open staan weg.
  2. Kook de mosselen in een grote pan met een glas water erbij, met de deksel op de pan, in ongeveer 4 minuten gaar. Schud regelmatig om. De mosselen zijn goed als alle schelpen openstaan. Giet ze vervolgens af in een zeef.
  3. Hak de knoflook en peterselie fijn. Meng dit samen met de olijfolie, het paneermeel en peper en zout.
  4. De verhoudingen zijn op gevoel: het mengsel moet niet te nat, maar ook zeker niet te droog zijn.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Maak de mosselen open en gooi de bovenkanten van alle schelpen weg.
  7. Leg de mosselen in een ovenschaal en verdeel het brood-kruidenmengsel over elke schelp. Zet de ovenschaal ongeveer 8 minuten in de oven op 200 graden, of gebruik de grillstand. Houd de mosselen goed in de gaten, ze mogen zeker niet verbranden.
  8. Let op: de grootte van de schelpen en je type oven kunnen variëren, daarom is de oventijd ook niet voor iedereen hetzelfde.
  9. Serveer de hete mosselen direct met partjes citroen.

Deel:

Borrelhapje

Ca. 20 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 2 kilo mosselen
  • 3 teentjes knoflook
  • Bosje verse platte peterselie
  • Olijfolie
  • Paneermeel
  • Bio+ citroen om erbij te serveren

Ingrediënten