Je gebruikt een verouderde browser
Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.
Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.
Opperdoezer Ronde aardappels zijn een ware delicatesse en uniek in haar soort: het is één van de zes Nederlandse producten met een beschermde oorsprongsbenaming. Dit betekent dat deze aardappels alleen zo mogen worden genoemd als ze daadwerkelijk uit het Noord-Hollandse Opperdoes komen. Je herkent de Opperdoezer door hun kleine ronde vorm en fragiele gele schil.
De nieuwe oogst Opperdoezer Ronde wordt officieel omschreven als een geel/witvlezige, iets onregelmatige gevormde knol met een vrij laag zetmeelgehalte. Het is een vaste aardappel die alleen in het Noord-Hollandse Opperdoes verbouwd mag worden. De aardappel wordt door de kwetsbare schil voornamelijk met de hand gerooid. De gehele oogst is voor eind augustus uit de grond. De aardappel wordt ook wel de negenweker genoemd, omdat de plant een relatief korte periode nodig heeft om goede aardappelen voort te brengen.
Sinds 1860 wordt de Opperdoezer al verbouwd. Een Opperdoezer Ronde wordt door kenners een delicatesse genoemd en is op zijn best puur met een beetje gesmolten roomboter. Maar wist je dat je veel meer kan met deze aardappel? Door het lage zetmeelgehalte en de vastkokende eigenschappen kan je vrijwel alle kanten op met de Opperdoezer. Kook ze bijvoorbeeld en serveer met een beetje boter en zeezout, pof op de barbecue, verwerk tot een zomers stamppotje of rooster ze in de oven.
Niet schillen
Door de zavelrijke gronden waar de Opperdoezers in groeien, krijgen de aardappels en hun schil hun kenmerkende smaak. De schil is vrij dun, waardoor ze ideaal zijn om ongeschild te eten. Alleen even borstelen en koken, en genieten maar van deze aardappeldelicatesse!
Tip
Bewaar de Opperdoezer niet in plastic, maar op een schaal of in papier. Aardappels moeten namelijk kunnen ademen. Leg ze dus altijd in een open schaal of in een papieren zak én op een koele plek.
Zomers Mediterraans stamppotje
Hoofdgerecht
Ca. 15 minuten (+ 20 minuten wachttijd)
4 personen
Ingrediënten
Ingrediënten
Spaanse frittata met chipolataworstjes, garnalen en doperwten
Bijgerecht
Ca. 35 minuten
4 personen
Ingrediënten
Ingrediënten
Zalm met geroosterde aardappels en groenten uit de oven
Deel:
Hoofdgerecht
Ca. 15 minuten (+ 30 minuten wachttijd)
4 personen
Ingrediënten
Ingrediënten
OOK INTERESSANT