1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Rode kool: een echte klassieker
« TERUG
Rode kool: een echte klassieker

Rode kool: een echte klassieker

Het is één van de oudste groentesoorten die we kennen: rode kool. Deze kleurrijke krachtpatser is van juli tot en met februari goed verkrijgbaar. Klassiek is de combinatie met appel, maar natuurlijk is er veel meer mogelijk.

Rode kool heeft van nature een wasachtig laagje dat hem beschermt tegen uitdrogen. Verwijder altijd eerst de buitenste bladeren voor je met rode kool aan de slag gaat. Ga je rode kool koken? Doe dit dan niet te lang. Als je rode kool langer dan een halfuur kookt gaan de smaak, textuur en vitamines verloren. En dat is natuurlijk zonde!

Rode kool kun je prima rauw eten, maar je kunt deze groente ook koken, stomen, stoven, pureren, roerbakken of wokken.

Rode kool: een echte klassieker

Rode kool uit de wok
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Bak de rundersaucijzen bruin en gaar in 15-20 minuten. Verhit de overige 2 eetlepels olijfolie in een wok. Fruit hierin de ui 1 minuut. Schep de rode kool erdoor. Bak de kool in 6-8 minuten knapperig gaar. Voeg de tomaatjes toe en bak deze nog 2 minuten mee. Schenk de balsamicoazijn en honing bij de rode kool in de wok. Voeg de walnoten en tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de mediterrane rode kool met het vlees over 4 borden. Serveer met het krenten- en rozijnenbrood.

Rode kool combineren met

  • Vlees & vis: varkensvlees, wild, stoofvlees
  • Groenten & fruit: knolselderij, rode biet, sinaasappel, tuttifrutti, gedroogde pruim
  • Kruiden & specerijen: komijn, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, salie, anijs

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 el olijfolie
  • 4 rundersaucijzen (Beter Leven)
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 600 g rode kool (zak)
  • 1 bakje cherrytomaatjes (250 g), gehalveerd
  • 4 el balsamicoazijn
  • 2 tl vloeibare honing
  • 75 g walnoten, grofgehakt
  • 6 takjes biologische tijm, alleen de blaadjes
  • 8 sneetjes rozijnenbrood

Ingrediënten