1. PLUS/
  2. Over PLUS
  3. /Nieuwsberichten
  4. /NederlandSchoon, Gemeente Utrecht en PLUS pakken ‘snoeproute’ aan

NederlandSchoon, Gemeente Utrecht en PLUS pakken ‘snoeproute’ aan

PLUS, NederlandSchoon en Gemeente Utrecht rollen deze week de ‘snoeproute-aanpak’ uit bij PLUS Van Ostadelaan en PLUS Voorstaat in Utrecht. Op de route tussen winkels en nabijgelegen scholen ligt vaak zwerfafval, zoals snoepwikkels en blikjes. Deze zogenaamde ‘snoeproutes’ worden aangepakt. De focus ligt op concrete gedragsmaatregelen en goede samenwerking. Dat blijkt al in korte tijd het gewenste effect te kunnen creëren.

Slimme aanpak in Utrecht
Eerder dit jaar is op twee routes onderzoek gedaan: van de PLUS Voorstraat naar het St. Gregorius College en van de PLUS Ostadelaan naar het St. Bonifatius College. Op basis van de uitkomsten is de aanpak om zwerfafval te bestrijden aangescherpt. Het gaat om herinrichting en bijplaatsen van afvalvoorzieningen en inzet van heldere communicatie, zoals posters, borden en stickers op afvalbakken. Op deze manier wordt op een positieve manier aandacht gegeven aan schone routes tussen supermarkten en scholen. Om het effect van de aanpak te monitoren vinden in september en oktober metingen plaats.

Lucien Holleman, PLUS ondernemer van zowel PLUS Van Ostadelaan als PLUS Voorstraat: “Wij zetten ons dagelijks in voor een schone winkelomgeving. Dat is namelijk wel zo prettig werken én boodschappen doen. De snoeproute-aanpak in samenwerking met NederlandSchoon, Gemeente Utrecht en beide middelbare scholen sluit hier goed bij aan.”

Tot 50% schoner
De snoeproute-aanpak is gebaseerd op onderzoek in drie gemeenten. Tijdens het onderzoek werd het gedrag van leerlingen op verschillende manieren beïnvloed. Het resultaat van de pilot: de hoeveelheid zwerfafval nam met circa 50 procent af. Lees het rapport van de pilot.

Snoeproute Utrecht