1. PLUS/
  2. Over PLUS
  3. /Nieuwsberichten
  4. /Nieuwe PLUS pilot: reanimatiecursus voor klanten

Nieuwe PLUS pilot: reanimatiecursus voor klanten

Elke dag overlijden er in Nederland buiten het ziekenhuis 35 mensen aan een hartstilstand. De Hartstichting heeft het doel om uiteindelijk iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleven. Om dit voor elkaar te krijgen zijn minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig (1% van de Nederlandse bevolking). PLUS wil haar steentje bijdragen aan de missie van de Hartstichting. In drie PLUS supermarkten gaat daarom vanaf 29 januari een pilot van start. Klanten sparen bij hun boodschappen voor PLUSpunten, waarmee ze een flinke korting krijgen op een reanimatiecursus in de buurt.

Op dit moment zijn er in het hele land zo’n 125.000 burgerhulpverleners. Dit zijn vrijwilligers die recent hebben leren reanimeren en zich hebben aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Als een buurtgenoot een hartstilstand krijgt kunnen zij met één bericht op hun telefoon worden opgeroepen. Een ambulance doet er gemiddeld 8 tot 10 minuten over om bij het slachtoffer te zijn en dat is in geval van een hartstilstand vaak te laat.

Floris Italianer, directeur Hartstichting: “De Hartstichting is blij met deze pilot. Iedereen die recent heeft leren reanimeren, kan zich registeren als burgerhulpverlener. PLUS maakt het volgen van een reanimatiecursus met deze spaaractie een stuk toegankelijker voor haar klanten. Wij hopen op veel animo, zodat we de actie kunnen uitbreiden naar nog meer winkels.”

Leren reanimeren

In een ochtend- of avondsessie leren deelnemers een hartstilstand tijdig te herkennen, hartmassage toe te passen en mond-op-mondbeademing te geven. Ook het bedienen van een AED komt aan bod. Na afloop krijgen de deelnemers het cursusboek mee én een officieel certificaat van de Hartstichting. Cursisten krijgen les van een erkend instructeur van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR).

Sparen voor korting

De pilot vindt plaats bij PLUS Rozenburg in Rozenburg, PLUS Van Loon in Nieuwegein en PLUS Quaedvlieg in Brunssum. Bij elke euro aan boodschappen kan de klant voor 2 cent een PLUSpunt kopen. Dit is het reguliere spaarsysteem van PLUS. Bij een vol boekje van tweehonderd PLUSpunten betaalt de klant 20 euro voor de cursus, bij twee boekjes nog maar 10 euro. Drie volle boekjes geeft recht op gratis toegang tot de reanimatiecursus, ter waarde van 35,95 euro. In de deelnemende winkels is daarnaast een bus te vinden waarin iedereen zijn statiegeldbonnen kan deponeren. Dat kan ook via de speciale donatieknop op het flesseninname-apparaat. De opbrengst daarvan doneert de lokale PLUS supermarkt aan de Hartstichting. Verder heeft PLUS alle 262 zelfstandig ondernemers gevraagd hun AED aan te melden om zo de omliggende 6-Minutenzone te vergroten en de beschikbaarheid van AED’s te verbeteren. Als de pilot succesvol is, kunnen andere geïnteresseerde ondernemers de spaaractie ook in hun supermarkt introduceren.