1. PLUS/
  2. Over PLUS
  3. /Nieuwsberichten
  4. /Ook haricot verts, limoenen en physalis Fairtrade gecertificeerd

Ook haricot verts, limoenen en physalis Fairtrade gecertificeerd

PLUS breidt deze week haar Fairtrade assortiment uit met Fairtrade gecertificeerde haricots verts, limoenen en physalis. Net als veel andere producten in het PLUS assortiment worden ook deze 100% Fairtrade. Een volgende stap in de verduurzaming van het assortiment van de meest verantwoorde supermarkt en in lijn met de PLUS merkwaarde ‘Verantwoord’.

Haricots verts uit Kenia

De Fairtrade haricots verts van PLUS worden geteeld door een groep van 450 kleine boeren in Kenia. De importeur Finlays heeft de groentetelers vanaf 2005 in de arm genomen om ze op den duur tot vijf volwaardige coöperaties te laten ontwikkelen. In 2010 werden de eerste groepen Fairtrade gecertificeerd. De boeren zijn blij met de steun van Finlays en Fairtrade, omdat het hen een verkoopkanaal biedt en tot wel 90% van hun geldelijk inkomen oplevert. Zonder die steun zouden de boeren niet kunnen exporteren. Bovendien hebben veel telers dankzij de Fairtrade premie een watertank op hun erf aangelegd, waarmee ze de hete, droge maanden kunnen overbruggen. Ook worden Fairtrade premiegelden besteed aan studiebeurzen voor de kinderen van de groentetelers.

Limoenen uit Brazilië

De Fairtrade limoenen komen van een kleine Braziliaanse plantage: Pritam Fruit Exportaçao Ltda. Op deze Fairtrade gecertificeerde plantage werken ruim 60 arbeiders. Gezamenlijk bepalen zij hoe de Fairtrade premie besteed wordt. In de afgelopen jaren is de premie geïnvesteerd in de aanleg van een sportveld en in de aanschaf van bouwmaterialen waarmee de werknemers hun huizen kunnen opknappen.

Physalis uit Colombia

De physalis, beter bekend als de goudbes, ananaskers of kaapse kruisbes, wordt gekweekt door de coöperatie Asoprocien in Colombia. Bij deze coöperatie, die sinds 2011 Fairtrade gecertificeerd is, zijn 37 boeren aangesloten. Dankzij de betaling van een eerlijke prijs en meer zekerheid van afname van de oogst, heeft de coöperatie in de afgelopen jaren haar positie kunnen versterken. De Fairtrade premie wordt met name gebruikt voor de aanleg en onderhoud van landbouwgrond en de verbetering van productiemethoden.