1. PLUS/
  2. Over PLUS
  3. /Nieuwsberichten
  4. /PLUS gaat voedselverspilling tegen met ‘OverLekker’

PLUS gaat voedselverspilling tegen met ‘OverLekker’

PLUS introduceert tomatensoep en tomatensaus onder het nieuwe merk ‘OverLekker’ van Hutten. Voor deze producten gebruikt Hutten onverkochte tomaten en uien uit PLUS winkels. In eerste instantie draait dit project vier maanden als proef. Bij succes zet de supermarkt de verkoop voort. Dit initiatief tegen voedselverspilling voeren PLUS en Hutten uit in samenwerking met Wageningen UR. Je vindt de nieuwe producten vanaf 1 mei 2015 in dertien PLUS supermarkten.

‘OverLekker’

Tomaten of uien die bijvoorbeeld in de winkel een (lichte) beschadiging hebben of niet meer in hun verpakking zitten, worden minder goed verkocht. Toch zijn ze nog van hoge kwaliteit en zelfs extra gerijpt, wat qua smaak ideaal is voor verwerking in soepen en sauzen. In opdracht van PLUS verwerkt Hutten –exclusief voor PLUS – de tomaten en uien tot ‘OverLekker’-tomatensoep en -tomatensaus. Voor deze proef heeft Hutten een aparte productieruimte ingericht waar de koks de producten voor ‘OverLekker’ bereiden.

Smaak

Een testpanel van bijna honderd consumenten beoordeelde de soep en saus positief op smaak, geur, kleur en textuur. De soep en de saus bestaan voor minimaal twee derde uit tomaten en uien. Verder voegen koks huisgemaakte bouillon, knoflook, wortel, knolselderij, water, specerijen en verse kruiden toe. Kortom: ‘Groenten op de TOP van hun smaak!’. Natuurlijke en verse producten zonder toevoegingen.

“PLUS hecht veel waarde aan verantwoord ondernemen. Het beperken van voedselverspilling is daar een belangrijk onderdeel van. PLUS doneert al artikelen aan voedselbanken en stelt ze beschikbaar voor voedselrecycling. Met dit nieuwe initiatief zetten we een volgende stap in het hergebruiken van reststromen. Dankzij deze samenwerking met Hutten gebruiken we reststromen tomaten en uien voor heerlijke en natuurlijke producten. Daarmee dragen we niet alleen ons steentje bij aan het terugdringen van voedselverspilling, maar zetten we ook nog eens twee unieke en eerlijke nieuwe producten in onze schappen”, zegt Eric Leebeek, commercieel directeur bij PLUS.

Beschikbaarheid

De ‘OverLekker’-tomatensoep en -tomatensaus zijn vanaf 1 mei 2015 te koop bij dertien PLUS supermarkten in het westen van Nederland. Zowel de soep als de saus komt voor een introductieprijs van 0,99 euro in de winkel te staan.

Samenwerking

Het probleem van derving – afschrijven van onverkoopbare producten – speelt bij alle supermarktorganisaties. Wageningen UR Food & Biobased doet al enkele jaren onderzoek met ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken. In het Food2Food-project is in samenwerking met PLUS en Hutten onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor hergebruik van voedsel. De totale derving bestaat voor het grootste deel uit verse artikelen.