In de verpakking van het PLUS Rozijnenbrood met desem (500gr) zit mogelijk het PLUS Mueslibrood met desem. In het PLUS Mueslibrood met desem zijn noten verwerkt. Dit staat niet op de verpakking.
Lees meer Verberg deze melding
Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Basisrecept paté

Basisrecept paté

Basisrecept paté product foto

Handige informatie over dit recept

Menugang
Voorgerecht
Bereidingstijd
Ca. 180 minuten
Aantal personen
1

Alles wat je moet weten over dit recept

Ingredienten
  • 600 gram varkenslapjes, met een vetrandje, in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 8 peperkorrels, gekneusd
  • 5 teentjes knoflook, waarvan 4 geplet en 1 geperst
  • 300 milliliter rode wijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 witte boterhammen, zonder korstjes, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • 4 eetlepels room
  • 250 gram gerookt ontbijtspek, in lange plakken
  • 300 gram kippenlevers
  • paté- of cakevorm van circa 1 liter inhoud
  • keukenmachine
  • ovenschaal
Bereiden
1. Leg de blokjes vlees in een platte schaal. Bestrooi met zout en leg de laurier, tijm, peperkorrels en geplette teentjes knoflook ertussen. Giet de wijn en 2 eetlepels olie erbij en schep even door. Laat afgedekt minimaal 4 uur (bij voorkeur een dag) marineren. 2. Meng het brood met het ei en de room. Laat circa 10 minuten weken en prak het brood fijn. 3. Bekleed de patévorm met 200 gram van het spek en laat de repen aan de zijkanten overhangen. 4. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de rest van het ontbijtspek fijn. Bak samen met de kippenlevers en geperste knoflook in 1 eetlepel olie tot de levers roze zijn en bijna gaar. Bestrooi met zout en peper en laat afkoelen. 5. Hak de levers grof. 6. Neem het vlees uit de marinade en maal het in porties in de keukenmachine tot een grof gehakt. 7. Meng het gehakt in een schaal met het broodmengsel, en de gehakte kippenlevers met spek. Breng op smaak met zout. 8. Om te testen of het vleesmengsel goed op smaak is kun je een klein balletje ervan in kokend water garen en dan proeven. 9. Schep het vleesmengsel in de vorm en druk goed aan. Tik een paar keer flink met de vorm op het werkblad om eventuele luchtbellen te verwijderen. 10. Vouw de overhangende stukken spek over de bovenkant van de paté. 11. Zet de vorm in een ovenschaal en vul de ovenschaal tot net onder de rand van de vorm met kokend water. Bak de paté in de oven in circa 1,5 uur gaar. Laat afkoelen. 12. Laat overtollig vet en vocht weglopen en stort de paté op een schaal. Laat eerst buiten de koelkast afgedekt afkoelen en koel daarna verder in de koelkast.ca. 30 minuten + 4 uur marineren + 1,5 uur oventijd.
Variatie
Schep deze ingrediënten door het vleesmengsel (tijdens stap 7 in het bereidingsproces) en je geeft je basispaté steeds een andere smaak: 1. 4 eetlepels gehakte cranberry’s, dadels of abrikozen 2. 2 eetlepels verse salie of tijm 3. 4 eetlepels gehakte walnoten of hazelnoten 4. 2 eetlepels groene peperkorrels uit pot 5. 4 eetlepels gekookte hamblokjes

Voedingswaarde

eiwit
63 g
koolhydraten
11 g
vet
38 g
Kcal
690