Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Gekaramelliseerde witlofschotel

Gekaramelliseerde witlofschotel

Gekaramelliseerde witlofschotel product foto

Handige informatie over dit recept

Menugang
Hoofdgerecht
Bereidingstijd
Ca. 25 minuten
Aantal personen
4

Alles wat je moet weten over dit recept

Ingredienten
  • 6 stronkjes witlof (ca. 600 g)
  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 50 gram boter of vloeibaar bakproduct
  • 2 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 100 milliliter vleesbouillon
  • 250 gram gekookte of rauwe hamreepjes
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 450 gram krieltjes koelvers
  • 2 eetlepel gehakte peterselie
Bereiden
Halveer de stronkjes witlof in de lengte. Rasp de schil van de sinaasappel af en halveer de vrucht. Pers een helft uit en snijd de andere helft, zonder schil, in plakken. Smelt de boter in een koeken- of hapjespan en roer de basterdsuiker, sinaasappelrasp en -sap erdoor. Leg de stronkjes witlof met de snijkant naar beneden naast elkaar in de pan en giet de bouillon erover. Stoof het witlof, zonder deksel op de pan, in 15 minuten zachtjes gaar. Keer tussendoor af en toe om. Strooi de laatste 5 minuten de hamreepjes erover. Verhit intussen de olie en bak hierin de krieltjes goudbruin en gaar. Bestrooi de krieltjes met de peterselie en serveer ze bij de witlofschotel. Garneer met plakjes sinaasappel.
Variatie
Oosterse variatie: bak de gehalveerde stronkjes witlof of blaadjes witlof in 8-10 minuten beetgaar in wokolie. Voeg 2 eetlepels bruine basterdsuiker en 4 eetlepels sojasaus toe en laat karamelliseren tot een siroop die aan de witlof kleeft. Bestrooi met gehakte rode peper en gebakken uitjes.

Voedingswaarde

eiwit
15 g
koolhydraten
35 g
vet
22 g
Kcal
410