Gevulde kalkoen met bessenglazuur - Recepten

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Gevulde kalkoen met bessenglazuur

Gevulde kalkoen met bessenglazuur

Gevulde kalkoen met bessenglazuur product foto

Handige informatie over dit recept

Menugang
Hoofdgerecht
Bereidingstijd
Ca. 120 minuten
Aantal personen
6

Alles wat je moet weten over dit recept

Ingredienten
  • 1 kalkoen van 2-2,5 kg
  • 2 stengels bleekselderij, in smalle boogjes
  • 1 stevige appel, geschild, in stukjes
  • 12 gedroogde abrikozen, in stukjes
  • kruim van 5 sneetjes volkorenbrood
  • 50 g walnoten of amandelen, gehakt
  • enkele takjes verse tijm
  • zout
  • versgemalen peper
  • 150 g katenspek, in plakjes
  • voor het glazuur:
  • 6 eetl. bessengelei (potje)
  • 1/2 theel. kaneelpoeder
  • 1 theel. paprikapoeder
  • 1 theel. rodewijnazijn of citroensap
  • cocktailprikkersbakpapier keukengaren
Bereiden
Leg de kalkoen (afgedekt) 1 uur voor gebruik uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 160°C. Meng bleekselderij, appel, abrikozen, broodkruim, noten, de tijm, zout en peper. Vul de kalkoen met dit mengsel. Bestrooi de kalkoen met zout en peper. Steek de buikholte dicht met cocktailprikkers. Leg 2 grote stukken bakpapier kruislings in de braadslee. Bedek de bovenkant van de kalkoen met het katenspek. Leg de kalkoen op het bakpapier. Vouw het bakpapier omhoog en bind het dicht met het keukengaren. Schuif de braadslee in het midden van de oven en braad de kalkoen in 2-2,5 uur gaar. Verwarm de ingrediënten voor het glazuur. Laat dit iets inkoken, zodat het stroperig wordt. Vouw het bakpapier open. Bestrijk de kalkoen met het glazuur en zet hem nog 15 minuten in de oven of 5 minuten onder een hete ovengrill.
Variatie
Bent u geen liefhebber van de combinatie van bleekselderij en appel? Vul de kalkoen dan met een mengsel van gebakken kastanjechampignons, broodkruim, fijngesneden gedroogde pruimen en gedroogde tijm of met een kruidige worstvulling gemaakt van zacht gebakken doorregen bacon, worst, brood­­kruim en verse peterselie en salie.

Voedingswaarde

eiwit
45 g
koolhydraten
25 g
vet
26 g
Kcal
510