Kabeljauw met kappertjes-botersaus - Recepten

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Kabeljauw met kappertjes-botersaus

Kabeljauw met kappertjes-botersaus

Kabeljauw met kappertjes-botersaus product foto

Handige informatie over dit recept

Menugang
Hoofdgerecht
Bereidingstijd
Ca. 35 minuten
Aantal personen
4

Alles wat je moet weten over dit recept

Ingredienten
  • 600 gram kabeljauw in moten of kabeljauwhaasjes
  • 600 milliliter visfond of -bouillon
  • 750 gram vastkokende aardappels geschild, in parten
  • 400 gram sugarsnaps
  • 100 gram boter
  • 4 eetlepels kappertjes uitgelekt
  • 2 eetlepels gehakte (platte) peterselie
  • 1 citroen in partjes
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180°C. Dep de vis droog en bestrooi met zout en versgemalen peper. Leg de stukken vis naast elkaar in een lage ovenschaal. Verwarm de visfond of -bouillon, giet deze bij de Max van der Salm “Toen ik op mezelf ging wonen, kreeg ik dit recept mee. Het was en is binnen ons gezin een echt succesrecept: mijn ouders, twee broers en ikzelf zijn er allemaal gek op. Gelukkig viel het ook bij mijn vriendin meteen in de smaak. We zijn allebei sportief en houden van voedzaam en lekker eten van goede kwaliteit. Geen fastfood, maar wel fast, good food! En dit recept valt zeker in die categorie. Je kunt er ook heel makkelijk mee variëren, het is bijvoorbeeld ook heel lekker met quinoa of bulgur in plaats van aardappels. In het oorspronkelijk Belgische recept wordt rogvleugel gebruikt, maar wij maken het dus met kabeljauw. En eigenlijk is het lekker met alle soorten vis. Het gevoel voor goed eten heb ik vroeger thuis met de paplepel ingegoten gekregen. We zijn allemaal bourgondisch ingesteld en een familiebijeenkomst is niet compleet zonder lekker eten. Ook dit kabeljauwgerecht komt nog steeds vaak op tafel als we samen zijn. Momenteel is er een onderlinge competitie gaande wie de botersaus het lekkerst maakt. Die saus kenmerkt zich wel door de eenvoud, dus hij wordt niet lekkerder door er extra ingrediënten aan toe te voegen. Maar over de juiste verhouding tussen boter, kappertjes, peterselie en citroen kunnen we eindeloos discussiëren. Zelf gebruik ik de citroen niet alleen als garnering, maar voeg ik het liefst een flinke scheut citroensap toe aan de saus. Daar wordt ‘ie nog frisser en lekkerder van!” vis en zet circa 12 minuten in het midden van de oven. Kook intussen de aardappels 15-20 minuten en de sugarsnaps circa 10 minuten. Smelt de boter en laat deze goudbruin kleuren. Roer de kappertjes erdoor. Schep de vis op warme borden en lepel de kappertjes-botersaus erover. Leg de aardappels en sugarsnaps erbij. Bestrooi met peterselie en garneer met partjes citroen.

Voedingswaarde

eiwit
34 g
koolhydraten
43 g
vet
23 g
Kcal
630