1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Karamel-Kerstcake

Karamel-Kerstcake

Karamel-Kerstcake product foto
  • Ingredienten:

  • bloem om te bestuiven
  • 500 gram suiker
  • 1 eetlepel slagroom
  • 100 gram zachte gezouten boter
  • 300 milliliter bruin bier
  • 3 eieren
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • Chocoladefrosting:
  • 175 gram witte chocolade
  • 225 gram zachte boter
  • 300 gram poedersuiker
  • 125 milliliter slagroom
  • 1 theelepel vanille-aroma
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160C. Bestuif de springvormen met bloem. Meng de suiker, 150 ml wa- ter, de slagroom en 2 eetlepels van de boter in een pan. Laat de suiker oplossen zonder dat het mengsel kookt. Breng daarna aan de kook en kook in 5-10 minuten tot een goud- bruine karamel. Voeg vervolgens de helft van het bier toe tot je een egale siroop krijgt. Laat de siroop afkoelen en klop met een mixer de overige boter erdoor. Klop een voor een de eieren door het mengsel. Voeg het overige bier en de koek- kruiden toe. Spatel vervolgens het bakmeel erdoor. Schep het beslag in de springvormen en bak circa 40 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Blijft er nog wat beslag aan de prik- ker hangen, zet de cakes dan nog iets langer in de oven. Neem de cakes uit de oven en laat goed afkoelen. Bestrijk 1 cake met (goed afgekoelde) salted caramel en stapel de tweede erop. Bestrijk de boven- en zijkanten van de taart met de frosting. Plak de chocolade kerstboompjes voorzichtig tegen de zijkant van de taart en garneer de bovenkant met gesuikerde cranberry’s. Chocoladefrosting Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen. Klop de boter met de poeder- suiker met een mixer goed door elkaar tot een zo wit mogelijk mengsel. Schep de slagroom, gesmolten chocolade, vanille en een snufje zout erdoor. Bestrijk de karamel-kerstcake royaal met de frosting. Chocolade kerstboompjes: Smelt 400 gram pure choco- lade au bain-marie en laat circa 30 minuten afkoelen zodat de chocolade iets dikker wordt. Vouw een spuitzakje (cornetje) van een driehoekige strook bakpapier. Vul het spuitzakje met de gesmolten chocolade en duw de chocolade vanaf de bovenkant naar beneden. Spuit op die manier kerstboompjes van verschillende hoogtes op een stuk bakpapier. Laat de chocolade op een koele plaats helemaal opstijven. Steek de boompjes voorzichtig met een paletmes of spatel van het bakpapier en garneer de zijkant van de karamel-kerstcake ermee. Gesuikerde cranberry's: Cranberry’s suikeren is een kleine moeite en geeft een prachtig effect. Kook 2 eetlepels cranberry’s circa 5 minuten in een klein beetje water. Giet af en laat afkoelen. Schep daarna 25 gram witte basterdsuiker door de cranberry’s en verdeel over het midden van de taart.2 springvormen van 22 cm Ø, ingevet
Menugang
Nagerecht
Bereidingstijd
Ca. 140 minuten
Aantal personen
10
Voedingswaarde (pp)
  • eiwit
  • 12 g
  • koolhydraten
  • 171 g
  • vet
  • 65 g
  • Kcal
  • 1330
Contactinformatie vergunninghouder / fabrikant
Certificeringsinformatie