Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Mediterraan plaatbrood

Mediterraan plaatbrood

Mediterraan plaatbrood product foto

Handige informatie over dit recept

Menugang
Bijgerecht
Bereidingstijd
Ca. 60 minuten
Aantal personen
6

Alles wat je moet weten over dit recept

Ingredienten
  • 1 zakje gedroogde gist of 20 g verse gist, fijn verkruimeld
  • 500 g tarwebloem
  • 2 eetl. olijfolie
  • 250-300 ml lauw water
  • 2 theel. (zee)zout
  • 100 g ontbijtspek, in reepjes
  • 50 g olijven, zonder pit, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
  • 75 g (half)gedroogde tomaten op olie, in reepjes of stukjes
  • 1 eetl. gedroogde Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano)
  • bloem om te bestuiven of water
  • bakplaat, ingevet
Bereiden
Meng de gist door de bloem. Voeg al roerend 1 eetlepel olijfolie, water en zout toe en meng tot een deeg. Laat dit 10 minuten rusten. Vet een werkvlak licht in met de rest van de olijfolie en kneed het deeg 5 minuten tot het elastisch is. Druk het deeg uit tot een lap en strooi het spek, de olijven, knoflook, tomaten en kruiden erover. Vouw 1/3 van de deeglap over de vulling en doe dat ook met de andere kant. Druk het deeg aan zodat de vulling goed in het deeg zit. Leg het deeg op de bakplaat en laat het afgedekt 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het deeg diagonaal in zonder door te snijden. Bestuif licht met bloem of bestrijk het met water. Bak het brood in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Variatie
Vervang de Provençaalse kruiden door 1 eetlepel groene of rode pesto.

Voedingswaarde

eiwit
75 g
koolhydraten
363 g
vet
91 g
Kcal
2750