Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Tomatencremesoep met ballen

Tomatencremesoep met ballen

Tomatencremesoep met ballen product foto

Handige informatie over dit recept

Menugang
Voorgerecht
Bereidingstijd
Ca. 30 minuten
Aantal personen
4

Alles wat je moet weten over dit recept

Ingredienten
  • 1 sneetje witbrood zonder korst, verkruimeld
  • 200 gram gehakt
  • 6 eetlepels olijf- of arachideolie
  • 1 kilogram tomaten in stukken
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 wortel in plakjes
  • bosje peterselie
  • stukje foelie of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 500 milliliter vlees- of groentebouillon
  • 40 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 50 milliliter kookroom
Bereiden
Meng het broodkruim, zout en versgemalen peper door het gehakt, vorm er kleine balletjes van en houd ze apart. Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de tomaten, ui, wortel, enkele takjes peterselie en foelie circa 5 minuten. Voeg de bouillon en 1 theelepel zout toe en kook zachtjes circa 10 minuten. Pureer de soep of wrijf deze door een zeef en schenk in een kom of kan. Smelt de boter in de soeppan. Voeg de bloem toe, roer en bak zachtjes circa 2 minuten. Giet de soep er al roerend, in gedeelten bij tot het geheel gaat binden (zie ook Over Koken, pagina 25). Voeg de gehaktballetjes toe en kook zachtjes circa 10 minuten mee. Hak de rest van de peterselie fijn. Schenk de kookroom bij de soep en bestrooi met de gehakte peterselie.
Variatie
• Oosters: vervang de peterselie door ringetjes bosui. Laat de foelie weg en roer 1 theelepel gemberpoeder (djahé), 2 teentjes knoflook, 1 theelepel sambal badjak en 2 eetlepels sojasaus door de soep. Vervang de gehaktballetjes door 100 gram gerookte kipreepjes of oesterzwammen. • Italiaans: laat de foelie en gehaktballetjes weg en voeg 1 eetlepel pesto, 100 gram rauwe ham, in reepjes, 1 theelepel gehakte rozemarijn en een scheutje balsamicoazijn toe.

Voedingswaarde

eiwit
14 g
koolhydraten
22 g
vet
44 g
Kcal
555