1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Biologisch: beter voor mens, dier en milieu
« TERUG
Biologisch: beter voor mens, dier en milieu

Biologisch: beter voor mens, dier en milieu

Al vier jaar op rij is PLUS uitgeroepen tot Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland. En ook in 2019 zetten we ons in voor een goede herkomst van producten, een beter milieu en gezonde voeding. Dit doen we o.a. met een uitgebreid biologisch assortiment met producten in alle productcategorieën zoals aardappelen, groenten, fruit, zuivel en vlees. Deze zijn herkenbaar aan het groene label bij het schap. Ook herken je biologische producten aan het EKO, Europees Biologisch of het Beter Leven keurmerk 3-sterren op de verpakking. Bij PLUS vinden we het belangrijk dat ons biologisch assortiment toegankelijk is voor iedereen. Daarom prijzen we biologische producten aantrekkelijk en zijn er regelmatig biologische producten in de aanbieding.

Milieu en dierenwelzijn
Steeds meer consumenten weten de biologische producten in de schappen te vinden. En dat is goed nieuws, want biologisch is beter voor mens, dier en milieu. Bij de productie van biologisch voedsel wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en de dierenwelzijn. Zo worden bijvoorbeeld mestoverschotten voorkomen en krijgen dieren meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw. Ook telen biologische boeren zonder kunstmest en zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Goed om te weten over biologisch
Wist je dat biologische producten en niet-biologische producten over het algemeen net zo gezond en veilig zijn? Ook betekent biologisch niet meteen dat de producten duurder zijn. Bio+ producten hebben over het algemeen dezelfde prijs als A-merkproducten of zijn zelfs iets goedkoper.

Europees biologisch keurmerk en EKO keurmerk

Biologisch bij PLUS
Het biologische assortiment aardappelen, groente en fruit groeit! Sinds oktober heeft PLUS biologische Elstar appels van Nederlandse bodem en de biologische appels van Sud Tirol. Ook breidt PLUS het assortiment biologische citrusvruchten uit: naast citroenen liggen er nu ook grapefruits in de schappen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het uitgebreide biologische groente assortiment. Naast de biologische komkommer, broccoli en bloemkool zijn er nu ook zoete aardappelen, spitskool en (zoetpunt) paprika’s verkrijgbaar.

Gekaramelliseerde witlof met blauwe kaas, walnoten en schouderkarbonades

Gekarameliseerde witlof met blauwe kaas, walnoten en schouderkarbonades

  1. Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken.
  2. Doe de aardappels in een pan met water en een snufje zout en breng aan de kook. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de grootte) gaar.
  3. Verwarm een koekenpan met de roomboter.
  4. Maak de witlof schoon, halveer in de lengte en leg de stronken met de snijkant in de boter. Bak goudbruin.
  5. Verwarm ondertussen een tweede koekenpan met een scheutje olijfolie en de tijm. Bak hierin de schouderkarbonades volgens de verpakking gaar.
  6. Draai de witlof om en top met de blauwe kaas, walnoten en honing.
  7. Bak nog een paar minuten, tot de witlof aan beide kanten goudbruin en gekarameliseerd is.
  8. Giet de aardappels af.
  9. Serveer de aardappels met de schouderkarbonades en witlof.

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 800 g vastkokende aardappels
  • 2 el ongezouten roomboter
  • 4 stronken witlof
  • 75 g zachte blauwe kaas
  • 75 g walnoten
  • 2 tl honing
  • 2 takjes tijm
  • 4 één-ster Beter Leven schouderkarbonades

Ingrediënten

Magere penne carbonara met yoghurt

Magere penne carbonara met yoghurt

  1. Bak de spekjes in een koekenpan tot ze krokant zijn.
  2. Snijd ondertussen de courgette in halve maantjes.
  3. Bak de courgetteplakjes in het bakvet van de spekjes en breng op smaak met peper en zout.
  4. Breng een pan met ruim water aan de kook en kook hierin de penne volgens de verpakking.
  5. Meng ondertussen de eidooiers met de Griekse yoghurt, de Parmezaanse kaas, het sap en de rasp van een halve citroen en flink wat versgemalen zwarte peper.
  6. Giet de pasta af en meng het yoghurtmengsel erdoor.
  7. Voeg de spekreepjes en courgette toe en serveer met de blaadjes van de munt.

Hoofdgerecht

Ca. 25 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 g Bio+ volkoren penne
  • 125 g magere spekreepjes
  • 1 courgette
  • 2 eidooiers
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 100 g Parmezaanse kaas + extra ter garnering
  • 1/2 citroen
  • 4 takjes munt

Ingrediënten

Crunchy mueslirepen met kokos en hazelnoten

Crunchy mueslirepen met kokos en hazelnoten

  1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
  2. Hak de abrikozen, hazelnoten en dadels in grove stukken. Meng met de muesli en kokosrasp.
  3. Verwarm in een pannetje de kokosolie met de honing tot een vloeibaar geheel. Voeg een klein scheutje water toe.
  4. Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
  5. Meng het vloeibare mengsel met het droge en giet in de ovenschaal. Is het geheel te droog? Voeg dan nog wat extra honing toe.
  6. Bak het mengsel 20-30 minuten in de oven, totdat de hazelnoten beginnen te geuren en het geheel goudbruin kleurt.
  7. Laat iets afkoelen en snijd met een scherp mes in ongeveer 12 repen

Deel:

Tussendoortje

Ca. 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

    • 200 g Bio+ muesli noten en vruchten
    • 50 g gedroogde abrikozen
    • 75 g hazelnoten
    • 75 g ontpitte dadels
    • 50 g kokosrasp
    • 75 g kokosolie
    • 50 g honing
    • Snufje zout

Ingrediënten