1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Tips
  4. /Alles wat je moet weten over cider
« TERUG
Alles wat je moet weten over cider

Alles wat je moet weten over cider

Deze drank is bezig aan een bijna ongekende opmars. Voor het eerst is er ook in Nederland een trend te bespeuren. Sommigen noemen het zelfs het hippe alternatief voor wijn en bier: we hebben het over cider!

Wat is cider?
Cider is een verfrissende, licht alcoholische drank, op basis van vruchtensap. Cider kun je het beste koel serveren, met een temperatuur tussen de 8 en 12 °C. Appelcider wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Kort door de bocht is cider een vergiste appelsap die daarna mag rijpen (tot wel drie jaar) voordat het wordt gedronken. Twee voorbeelden van appelciders zijn Apple Bandit en Jillz Red. Bij Jillz Red wordt een accent van rood fruit toegevoegd.

Hoe wordt cider gemaakt?
Voor de vergisting worden streng geselecteerde, bij voorkeur bitterzoete, appels gebruikt. De productie van cider is een redelijk eenvoudig proces, dat meer met wijn maken dan met het brouwen van bier te maken heeft. Ook wat smaak betreft heeft het overeenkomsten met wijn: zo bestaan er zeer droge tot zoete ciders. Er zijn troebele en heldere varianten, en qua kleur loopt het spectrum uiteen van lichtgeel tot diepbruin. Het belangrijkste verschil met bier brouwen is dat in het bierbrouwproces smaakmakers worden toegevoegd en de zetmeelbron gekookt wordt om suikers “vrij” te krijgen. Deze suikers worden vervolgens omgezet in alcohol. In de appel zijn die suikers al direct beschikbaar.

Hoe drink je cider?
Cider is erg sprankelend en een lekkere frisse drank voor in de zomer. Heerlijk voor op het terras en voor bij een barbecue. Maar in welk glas schenk je de cider nu eigenlijk? Vele ciders kun je direct uit de fles drinken; wel zo makkelijk en leuk bij de BBQ. Inschenken geeft doorgaans de beste geur- en smaakbeleving. Bij de keuze van het glas draait het erom hoeveel zuurstof de cider krijgt en hoe deze je neus bereikt. Als je de nuance van cider echt wilt proeven, kun je het beste kiezen voor een tulp- of wijnglas. Door de taps toelopende vorm kun je de cider beter ruiken. Het lage alcoholpercentage en koolzuurgehalte in ciders geven je verlichting bij een zware maaltijd en bereiden je smaakpalet voor op een nieuwe smaakbeleving. En wist je dat een cider een derde minder calorieën bevat dan de gemiddelde wijn? Laat die warme dagen en verfrissende ciders maar komen!

Tip: cider past goed bij de barbecue! Het zuur in cider snijdt door de rijke vetten van het vlees. Bovendien zijn er vaak wat restsuikers aanwezig, die helpen om de pittige of kruidige aspecten van het vlees en de gebruikte saus in balans te brengen.

Deel:

Ciders bij PLUS

OOK INTERESSANT