Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. De perfecte oliebol

De perfecte oliebol

Ingrediënten

  • 125 g rozijnen
  • 75 g krenten
  • 200 ml melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 20 g suiker
  • 500 g bloem
  • 1 afgestreken tl zout
  • 1 ei vrije uitloop
  • 25 g roomboter, gesmolten
  • 1 appel, geschild
  • 1 citroen, schoongeboend
  • EXTRA theedoek, ijs- schep van 5 cm (ijsportioneer lepel), frituurpan, 2-3 liter plantaardige olie, eventueel thermometer
De perfecte oliebol product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Tussendoor
Recipes/Time Ca. 100 minuten
Recipes/Persons 22 personen

Bereidingswijze

  1. Week de rozijnen en krenten 10 min. in ruim koud water. Giet af en laat goed drogen op keukenpapier.
  2. Verwarm in een pan de melk met 200 ml water naar 40 °C, dat is handwarm. Maak het niet heter, anders werkt de gist niet goed. Verkruimel de gist boven het warme melkmengsel en voeg de suiker toe. Roer door met een garde, tot de suiker en gist zijn opgelost.
  3. Zeef de bloem en het zout boven een ruime kom. Voeg het ei, gistmengsel en de boter toe. Roer goed met een houten lepel tot een dik beslag. Duw het beslag net zo lang met de lepel tegen de zijkant van de kom, totdat het helemaal glad is. Zo sla je de klonten uit het beslag.
  4. Rasp de appel op een grove rasp en rasp de gele schil van de citroen op een fijne rasp. Roer de appel en citroenschil samen met de krenten en rozijnen door het beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek. Let erop dat er nog ± 5 à 10 cm ruimte is tussen het beslag en de rand van de kom, anders rijst het beslag de kom uit en plakt het tegen de theedoek. Laat het oliebollenbeslag 1 uur rijzen op kamertemperatuur tot het in volume is verdubbeld.
  5. Verhit de olie in een frituurpan op 180 °C. Haal het frituurmandje uit de pan. Dompel de ijsschep kort in de olie. Klop goed af en schep de lepel vol met beslag. Door het invetten van de lepel komt het beslag makkelijk los. Laat het beslag voorzichtig los boven het vet en frituur ± 6 bollen tegelijk. Duw de bollen na 1 min. bakken (ze zijn dan wat steviger) met behulp van het mandje naar beneden onder het vet. Zo hoef je de oliebollen niet te draaien tijdens het bakken. Als je de bollen liever laat drijven tijdens het bakken, draai ze dan regelmatig om, zodat ze egaal bruin worden. De totale baktijd is ± 5 min. per oliebol.
  6. Bekleed de vergiet met keuken papier Schep de oliebollen met een schuimspaan uit het vet op de vergiet en laat ze uit lekken.
  7. Serveer de oliebollen het liefst nog warm, met poedersuiker.

    Voedingswaarde

  • Kcal 180
  • Eiwit 4 g
  • Koolhydraten 23 g
  • Vet 8 g