
De perfecte oliebol
22 pers.
ca. 100 min
Hollands
Ingrediënten
125 g rozijnen
75 g krenten
200 ml melk
7 g gedroogde gist
20 g suiker
500 g bloem
1 afgestreken tl zout
1 ei vrije uitloop
25 g roomboter, gesmolten
1 appel, geschild
1 citroen, schoongeboend
EXTRA theedoek, ijs- schep van 5 cm (ijsportioneer lepel), frituurpan, 2-3 liter plantaardige olie, eventueel thermometer
Bereidingswijze
Week de rozijnen en krenten 10 min. in ruim koud water. Giet af en laat goed drogen op keukenpapier.
Verwarm in een pan de melk met 200 ml water naar 40 °C, dat is handwarm. Maak het niet heter, anders werkt de gist niet goed. Verkruimel de gist boven het warme melkmengsel en voeg de suiker toe. Roer door met een garde, tot de suiker en gist zijn opgelost.
Zeef de bloem en het zout boven een ruime kom. Voeg het ei, gistmengsel en de boter toe. Roer goed met een houten lepel tot een dik beslag. Duw het beslag net zo lang met de lepel tegen de zijkant van de kom, totdat het helemaal glad is. Zo sla je de klonten uit het beslag.
Rasp de appel op een grove rasp en rasp de gele schil van de citroen op een fijne rasp. Roer de appel en citroenschil samen met de krenten en rozijnen door het beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek. Let erop dat er nog ± 5 à 10 cm ruimte is tussen het beslag en de rand van de kom, anders rijst het beslag de kom uit en plakt het tegen de theedoek. Laat het oliebollenbeslag 1 uur rijzen op kamertemperatuur tot het in volume is verdubbeld.
Verhit de olie in een frituurpan op 180 °C. Haal het frituurmandje uit de pan. Dompel de ijsschep kort in de olie. Klop goed af en schep de lepel vol met beslag. Door het invetten van de lepel komt het beslag makkelijk los. Laat het beslag voorzichtig los boven het vet en frituur ± 6 bollen tegelijk. Duw de bollen na 1 min. bakken (ze zijn dan wat steviger) met behulp van het mandje naar beneden onder het vet. Zo hoef je de oliebollen niet te draaien tijdens het bakken. Als je de bollen liever laat drijven tijdens het bakken, draai ze dan regelmatig om, zodat ze egaal bruin worden. De totale baktijd is ± 5 min. per oliebol.
Bekleed de vergiet met keuken papier Schep de oliebollen met een schuimspaan uit het vet op de vergiet en laat ze uit lekken.
Serveer de oliebollen het liefst nog warm, met poedersuiker.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
180 kcal
Vetten
8 gram
Koolhydraten
23 gram
Eiwitten
4 gram