
Hartige wortel tarte tatin met tijm
Hoofdgerecht
4 pers.
ca. 45 min
Frans
Ingrediënten
2 eetlepels olijfolie
25 gram roomboter
2 sjalotten, in ringen
2 tenen knoflook, in plakjes
2 theelepels verse tijmblaadjes
2 eetlepels honing
2 eetlepels balsamicoazijn
600 gram winterpenen, geschild en in plakken
Zout en versgemalen zwarte peper
1 rol vers bladerdeeg (ca. 270 g)
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Verhit de olijfolie en roomboter in de ovenbestendige koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de sjalottenringen 3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de plakjes knoflook en de tijmblaadjes toe en bak 1 minuut mee.
3. Voeg de honing en balsamicoazijn toe en laat het geheel kort bruisen tot een lichte karamel ontstaat. Schik de wortelplakken dakpansgewijs en in een strak patroon in de pan. Breng op smaak met zout en peper en laat 5-7 minuten zachtjes pruttelen tot de wortel iets zachter wordt.
4. Haal de pan van het vuur. Leg het vel bladerdeeg over de wortels en snijd het overtollige deeg langs de rand van de pan weg. Stop de randen van het deeg goed in langs de zijkanten. Prik met een vork een paar gaatjes in de bovenkant van het deeg.
5. Bak de tarte tatin in 20-25 minuten in het midden van de oven tot het bladerdeeg goudbruin en gaar is.
6. Haal de pan voorzichtig uit de oven en laat 2 minuten staan. Leg een groot, plat bord omgekeerd op de pan. Keer de pan en het bord samen in één snelle beweging om. Haal de pan van de taart. Snijd in punten en serveer direct.
Variatietip
Ook heerlijk met wat verkruimelde geitenkaas of feta die je na het omkeren over de warme taart strooit. Serveer met een frisse, groene salade om de maaltijd compleet te maken. Je kunt de winterpeen ook vervangen door pastinaak.
Voedingswaarden
Per portie
Energie
2270 Kj
Calorieën
594 kcal
Vetten
41 gram
Waarvan verzadigd vet
10 gram
Koolhydraten
47 gram
Waarvan suikers
18 gram
Vezels
7 gram
Eiwitten
6 gram
Zout
1.11 gram
Meer recepten in de categorie