
Koffie met amandelvanilleroom en chocoflikken
4 pers.
ca. 15 min
Hollands
Ingrediënten
100 g pure chocolade 72% (Fairtrade)
10 g roomboter
3 el ongezouten geroosterde amandelen
½ tl zeezout uit de molen
200 ml slagroom
1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd
2 el suiker
2 druppels amandelaroma (flesje)
4 koppen zwarte koffie (Fair trade), vers gezet bij het serveren
EXTRA bakpapier, bakblik, longdrink of wijnglazen
Bereidingswijze
Breek de chocolade in stukjes en doe ze samen met de boter in een vuurvaste kom. Zet de kom boven een pan heel zacht kokend water en laat in ± 5 min. smelten (au bainmarie). Roer regelmatig met een spatel. Als de chocolade en boter gesmolten zijn, neem je de kom van het vuur en laat je het mengsel een paar minuten afkoelen.
Hak ondertussen de amandelen in de gewenste grootte en meng met het zout. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met een lepel telkens wat gesmolten chocolade op de bakplaat, zodat er ronde ‘flikken’ ontstaan. De afmeting maakt niet zo veel uit. Bestrooi ze meteen met het amandelmengsel en duw dat een beetje in de nog zachte chocolade. Laat de flikken hard worden buiten de koelkast, in ± 15 min.
Doe de slagroom in een kom. Schraap het merg uit de vanillestokjes en voeg het toe aan de slagroom. Klop de vanilleslagroom samen met de suiker lobbig. Breng op smaak met het amandelaroma.
Zet 4 koppen koffie. Schenk de koffie in grote hittebestendige glazen. Schep de slagroom erop en serveer de flikken bij de koffie.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
430 kcal
Vetten
38 gram
Koolhydraten
16 gram
Eiwitten
5 gram