

Paddenstoelenstoof met romige polenta
4 pers.
ca. 50 min
Ingrediënten
600 gram portabella’s
400 gram overige paddenstoelen naar keuze
2 uien
2 teentjes knoflook
300 gram wortel
3 stengels bleekselderij
45 gram boter
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel bloem
300 ml rode wijn
250 ml groentebouillon
1 eetlepel sojasaus
2 takjes tijm
2 takjes selderij, blaadjes fijngehakt
125 gram polenta
40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Bereidingswijze
1. Snijd de portabella’s in dikke plakken en hak de paddenstoelen grof. Snipper de uien, hak de knoflook fijn, snijd de wortel in schuine plakken en de bleekselderij in maantjes.
2. Verhit een braadpan en smelt hierin 20 gram boter. Fruit de ui, knoflook, wortel en bleekselderij voor 5 minuten op middellaag vuur. Zet het vuur wat hoger en bak de paddenstoelen mee tot ze hun vocht beginnen te verliezen. Roer de tomatenpuree en bloem erdoor en bak nog 2 minuten.
3. Schenk de wijn, bouillon en sojasaus in de pan. Voeg de tijm en selderij toe en roer door. Laat 30 minuten pruttelen op laag vuur met de deksel iets schuin op de pan. Proef en voeg naar wens extra sojasaus/zout en/of zwarte peper toe. Laat nog 5-10 minuten pruttelen zonder deksel om de saus iets verder in te dikken.
4. Breng ondertussen 650 ml water met 1/2 theelepel zout aan de kook en voeg al roerend de polenta toe. Laat 10 minuten op laag vuur koken en roer regelmatig. Roer op het laatst de Parmezaanse kaas en 25 gram boter (in blokjes) erdoor. Blijf roeren tot alles goed is opgenomen. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
Variatietip!
De paddenstoelenstoof en zoetzure rode kool voor het bijgerecht kun je al een dag eerder maken. De romige polenta maak je op het allerlaatste moment samen met de salade. Zowel in de stoof als in het glas is de Bourgogne Pinot Noir te vinden. Vergeet ook het tafelwater niet.
Meer recepten in de categorie