
Peren tarte tatin
Bakken
10 pers.
ca. 100 min
Frans
Ingrediënten
150 g bloem
100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
225 g suiker
1 ei, gesplitst
4 handperen, bijv. conference
20 gr amandelschaafsel
Bereidingswijze
Klop in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken van de bloem, boter, 50 g suiker, het eigeel en een snuf zout een samenhangend deeg. Laat de deegbal verpakt in vershoudfolie minstens 30 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
Verwarm voor de karamel in een steelpan met dikke bodem 150 g suiker met 50 ml water. Roer tot alle suiker is opgelost. Roer nu niet meer en verwarm de heldere siroop tot een karamel ontstaat. | Schenk de karamel in de vorm en leg er meteen de peren in op de bolle kant, en goed dicht tegen elkaar aan.
Rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 28 cm. Leg het deeg op de peren en stop tussen het fruit en de rand van de vorm losjes maar goed in. Bestrijk het deeg dun met het losgeklopte eiwit en bestrooi met de laatste 25 g suiker.
Bak de taart in de voorverwarmde oven in 30 min. goudbruin en gaar. Rooster intussen het amandelschaafsel goudbruin.
Haal uit de oven direct een mes langs de zijkant van de vorm om het deeg en de karamel los te snijden. Laat de taart 10 min. in de vorm afkoelen.
Leg een platte schaal op de vorm en keer ze samen: let op, de karamel is gloeiend heet! Versier de rand met het amandelschaafsel en serveer de tarte tatin meteen of laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Variatietip
Ook lekker als desserttaart met een bol vanilleroomijs!
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
270 kcal
Vetten
10 gram
Waarvan verzadigd vet
6 gram
Koolhydraten
41 gram
Waarvan suikers
29 gram
Vezels
2 gram
Eiwitten
3 gram
Zout
0.10 gram