Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Spiesjes met gekarameliseerde chorizo en champignons

Spiesjes met gekarameliseerde chorizo en champignons

Ingrediënten

  • Voor de spiesjes:
  • 250 gr chorizo worst (dikke worst zodat je er mooie plakken van kunt snijden, ik gebruikte zelf de Stegeman Chorizo)
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 200 ml rode port (Tawny)
  • 2 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • zwarte peper
  • zout
  • Voor de saus:
  • 75 gr mayonaise
  • 50 gr zure room
  • 1 stengel lente-ui, grof gehakt
  • 15 gr sjalot, grof gehakt
  • 20 gr verse platte peterselie, grof gehakt
  • 8 gr verse dragon, grof gehakt (of 1 tl gedroogde dragon)
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 el citroensap
  • zwarte peper
  • zout
  • Ook nodig:
  • 10 korte houten tapas spiesjes, hakmolen of keukenmachine
Spiesjes met gekarameliseerde chorizo en champignons product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Borrel
Recipes/Time Ca. 30 minuten
Recipes/Persons 4 personen

Bereidingswijze

  1. Spiesjes
  2. 1. Ontvel de chorizo en snijd deze in gelijke, dikke plakjes. Verwijder de steeltjes van de champignons, maar houd deze verder intact. Snijd hele grote exemplaren wel doormidden.
  3. 2. Bak de chorizo in een koekenpan zonder enige toevoeging van olie. Zorg ervoor dat de olie van de chorizo goed vrijkomt.
  4. 3. Voeg de port en honing toe en laat dit inkoken op middelhoog vuur, dit duurt ongeveer 10 - 12 minuten.
  5. 4. Verhit in een tweede koekenpan de olijfolie. Fruit daarin de knoflook en bak daarna de champignons in circa 10 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Saus
  7. 1. Plaats alle ingrediënten voor de saus in een hakmolen of keukenmachine en pulseer deze tot een romige saus. Breng daarna op smaak met peper en zout.
  8. Tip: Hou wat van de peterselie achter om te gebruiken voor de garnering.
  9. Serveren
  10. 1. Rijg op ieder stokje de chorizo en champignons, om en om. En serveer deze warm met een lepeltje van de saus.
  11. Serveertip: Schep wat van de saus in een klein glaasje en zet daar een spiesje in. Bestrooi met een beetje fijngehakte peterselie.

Variatie

Wil je ook een vegetarische variant? Karamelliseer dan wat aubergine in de port en honing en voeg daar wat gerookt paprikapoeder aan toe (voor het rokerige effect wat je ook krijgt met chorizo). Rijg de aubergineblokjes op de spiesjes samen met de champignons. | De spiesjes zijn heel makkelijk om voor te bereiden. Je kunt alle onderdelen eerder op de dag maken en in de koelkast bewaren tot gebruik. De chorizo en champignons verwarm je op 100 graden in de oven voordat je er spiesjes van rijgt.