1. PLUS/
  2. Over PLUS
  3. /Nieuwsberichten
  4. /Keurmerk ‘weidemelk’ voor GIJS boerenkazen bij PLUS

Keurmerk ‘weidemelk’ voor GIJS boerenkazen bij PLUS

Koeien horen in de wei. Daarom laten de kaasboeren van GIJS hun koeien zoveel mogelijk buiten grazen. Dat is niets nieuws. Wel nieuw is, dat alle GIJS-boeren gecertificeerd zijn met het ‘weidemelk’-certificaat . Dit is uniek in Nederland. Normaal gesproken wordt niet de boer, maar de productielocatie van de kaas gecertificeerd.

Het keurmerk geeft aan dat de kaasboeren de koeien ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei laten grazen. Van de gecertificeerde weidemelk die deze koeien geven, maken GIJS Boerenkaas-boeren op ambachtelijke wijze hun eigen specialiteit: boerenkaas.

Volle en krachtige smaak
Goed eten, daar houdt PLUS van. En goede boerenkaas begint bij goede melk en bij een goede gezondheid van de koeien. Naast het feit dat de koeien veel buiten in de wei rondlopen, krijgen zij dan ook goede voeding. En wordt de kaas direct op de boerderij geproduceerd van de verse weidemelk van eigen koeien. Door verse (onverhitte) melk te gebruiken, behoudt de melk haar natuurlijke eigenschappen en ontstaat de heerlijk volle en krachtige smaak die uniek is voor boerenkaas.

Rijpen
De boerenkazen rijpen op authentieke wijze op houten planken in een ambachtelijk kaaspakhuis. Daar rijpen ze tot ze volgens de kaasmeester de juiste leeftijd hebben bereikt – hoe langer, hoe ouder de kaas. Elke GIJS Boerenkaas krijgt door deze natuurlijke processen zijn eigen smaak. PLUS selecteerde voor elke leeftijd een andere kaasboer en allemaal weten ze precies wanneer de kaas op zijn best is. Zo is elke soort GIJS Boerenkaas altijd op zijn lekkerst.

De kazen van GIJS
Bij PLUS heeft de volgende varianten GIJS Boerenkaas in het schap: Boerenkaas jong belegen 48+, Boerenkaas belegen 48+, Boerenkaas extra belegen 48+, Boerenkaas oud 48+ en Boerenkruidenkaas.