1. PLUS/
  2. Over PLUS
  3. /Nieuwsberichten
  4. /Maribelle appel uit Est bij PLUS in Lith in het schap

Maribelle appel uit Est bij PLUS in Lith in het schap

Bij PLUS staat aandacht voor Goed Eten centraal. En Goed Eten komt vaak van dichtbij. PLUS kiest waar mogelijk steeds vaker voor producten van Nederlandse boeren. Weten wat je eet en weten waar je eten vandaan komt geeft niet alleen een goed gevoel, een kortere keten is ook beter voor het milieu. Een voorbeeld is de Maribelle appel. Deze wordt door appelteler René Wellner in Est geteeld en ligt 10 kilometer verderop bij PLUS in Lith in het schap.  

Wat is er zo speciaal aan de Maribelle appels?

René: “De Maribelle is een van oorsprong echt Betuws product. Het wordt ook alleen in Nederland geteeld. De Maribelle is een robuuste, fris-knapperige appel die goed bestand is tegen het Nederlandse weer en bovendien maar weinig bestrijdingsmiddelen nodig heeft om in goede conditie geoogst te kunnen worden. De appel onderscheidt zich door z’n rood/roze blos die hij verkrijgt in de wat koudere nachten aan het einde van de zomer, zo vlak voor de oogst.”
Mark: “De Maribelle appel staat garant voor een smaaksensatie. De appel is zoet, maar niet té zoet, waardoor hij fris blijft. Hij is zo sappig dat hij bijna dorstlessend is. Hij is ook ideaal te gebruiken voor een appeltaart of zelfgemaakte appelmoes.”

Met welke uitdagingen heb je in Nederland te maken bij het telen van de appel?

René: “Natuurlijk het wisselvallige weer. De Maribelle is echter bij uitstek een appel die tegen een stootje kan wat dat betreft. Het is vooral erg oppassen bij lange, felle zonneschijn voor het verbranden van de appels en bij hagelstormen. Tegen verbranden kan je de appels nog besproeien maar bij flinke hagel kan je alleen nog maar lijdzaam toezien en hopen dat er nog wat overblijft van de appels.”
Mark: “Het is natuurlijk heel mooi dat deze appels van Nederlandse bodem komen zeker als je bedenkt dat deze op steenworpafstand van onze winkel in Lith geoogst worden door René.”

Welke voordelen heeft deze keten voor PLUS en voor de klant?

Mark: “Bij PLUS houden we van goed eten, voor iedereen, elke dag. Voor ons betekent dat kwaliteit, gezond, maar vooral gewoon erg lekker. Goed voor jou en voor hen die het produceren. Daarom selecteren we verse producten, met een duidelijke herkomst en veel smaak. Soms is dat biologisch, Fairtrade of seizoensgebonden en waar mogelijk van Nederlandse bodem. Door van Nederlandse bodem in te kopen is de weg van het product naar de winkel heel kort, dit komt de kwaliteit en smaakt ten goede en dit ziet de klant weer terug in de lagere prijs. We kiezen hier als PLUS steeds vaker bewust voor. Zo kwamen afgelopen zomer onze blauwe bessen ook uit Nederland, uniek want deze komen van oorsprong niet uit Nederland. Zo wordt ons assortiment stap voor stap lokaler en duurzamer. ”
René: “Prachtig toch dat de appels die hier geteeld worden lokaal in de PLUS winkels liggen? Daar ben ik enorm trots op! De lokale herkomst van de Maribelle past ook perfect bij PLUS. Zij focussen als duurzame supermarkt op lokaal product. Hoe mooi is het dat ik daarvoor een 100% lokaal product kan leveren?”

Maribelle appels

Links: PLUS ondernemer Mark Kwakkenbos. Rechts: Maribelle teler René Wellner.