1. PLUS/
  2. Over PLUS
  3. /Nieuwsberichten
  4. /PLUS verduurzaamt 2,3 miljoen verpakkingen op gebaksafdeling

PLUS verduurzaamt 2,3 miljoen verpakkingen op gebaksafdeling

Utrecht, 7 januari 2020 – De gebaksafdeling van supermarktorganisatie PLUS is verduurzaamd. Alle verse gebaksproducten zijn vanaf vandaag voorzien van een duurzamere verpakking. Het gaat hierbij om circa 2,3 miljoen verpakkingen per jaar. De huidige plastic blisterverpakkingen zijn vervangen door kartonnen verpakkingen met FSC-keurmerk en het plastic venster bestaat voor 80% uit gerecycled PET. Op jaarbasis wordt hierdoor 168,000kg aan plastic bespaard.

Luxe vlaaien, raster- en kruimelvlaaien, taarten, schnitten, klein gebak en mini gebak: alle zes productcategorieën op de gebaksafdeling zijn aangepakt. Alle plastic blisterverpakkingen hadden een moeilijk recyclebare zwarte plastic onderkant. Deze zijn nu vervangen door een FSC-gecertificeerde kartonnen verpakking met een plastic venster dat voor 80% bestaat uit gerecycled PET. Tevens hebben alle verpakkingen een speciale uitsnede, waardoor het PET en karton gemakkelijk van elkaar te scheiden zijn. Bovendien staat op de verpakking aangegeven hoe deze gescheiden kan worden, zodat de klant de verpakkingen in de juiste inzamelbak kan werpen. Dit is goed voor de verdere recycling van de verpakking.

Duurzaamheid, hanteerbaarheid en productieketen
Bij het ontwikkelen van de nieuwe verpakkingen is, naast het milieuaspect, rekening gehouden met de attractiviteit en hanteerbaarheid van de verpakkingen. Marco van Geel, categorymanager Brood & Gebak: “We zijn sinds april vorig jaar bezig de verpakkingen op onze gebaksafdeling te verduurzamen. We hebben zowel verpakkingsleveranciers als onze gebaksleveranciers uitgedaagd hierover mee te denken, waarbij rekening moest worden gehouden met vier aspecten: duurzaamheid, attractiviteit, gemak voor de klant en verwerking in de bakkerij. Het is ons streven de verpakking zo dun mogelijk te maken, maar hij moet voor de klant natuurlijk wel stevig zijn en het gebak beschermen. Dit is gelukt. We zijn dan ook ontzettend trots op het eindresultaat!”

Verpakkingsbeleid van PLUS
Het verduurzamen van de gebaksafdeling past binnen het verpakkingsbeleid dat PLUS in 2018 heeft opgesteld. Daarin geeft de supermarktorganisatie aan alle 4.500 huismerkverpakkingen tegen het licht te houden en zich in te zetten zo min mogelijk – of waar mogelijk hernieuwbaar en recyclebaar – te verpakken. In 2019 werden om deze reden onder meer de verpakkingen van vleeswaren, maaltijdsalades, aardappelen, salades en sapflesjes verduurzaamd. Bovendien zijn inmiddels alle zwarte plastic verpakkingen uitgefaseerd. Ook in 2020 gaat PLUS verder met het verduurzamen van de verpakkingen.

PLUS verduurzaamt 2,3 miljoen verpakkingen op gebaksafdeling