Wist je dat onze PLUS Fairtrade bananen een fascinerende reis van vier weken maken? Van het moment dat ze worden geplukt op de zonovergoten plantages in Colombia, tot aan het moment dat ze in jouw winkelmandje liggen. Leer meer over de stappen van het rijpingsproces, de zorg die wordt besteed aan elke banaan, en de inspanningen van de boeren die ervoor zorgen dat jij kunt genieten van de lekkerste Fairtrade bananen.

De reis van jouw banaan

1. Het begint met het planten van een knol, de zogeheten wortelstok. Daaruit ontstaat na ongeveer 9 maanden een 3 tot 6 meter hoge bananenplant. Wist je dat de bananenplant de grootste plant ter wereld is zonder stam?

2. De bananenplant krijgt na 6 maanden een bloem in de vorm van een reusachtige vruchtknop.

3. Langs de vruchtknop vormen zich in tweevoud dwarse rijen met talrijke kiemen, die zich ontwikkelen tot bananenkammen. Die groeien vervolgens weer uit tot 100-200 bananen.

4. De bananen worden in een ventilerende plastic zak verpakt om ze te beschermen tegen insecten en wind. De plastic zak zorgt ook voor goede groeiomstandigheden.

5. Zodra de bananen zonlicht zien, beginnen de toppen naar boven te groeien. En daarom... zijn alle bananen krom! Na ± 9 maanden zijn de bananen klaar om geoogst te worden.

6. De arbeiders klimmen elke dag op ladders om de grote trossen groene bananen los te snijden. Die worden aan een kabelbaan gehangen en voorzichtig naar het verwerk- en verpakkingsstation getrokken. Zo’n tros kan wel 50 kilo wegen.

7. De verwerkers snijden de reuzetrossen in trossen van ± 5 bananen. Die worden gewassen en geïnspecteerd. Er worden speciale netten gebruikt die insecten en andere beesten weghouden.

8. Na de kwaliteitscontrole krijgen de bananen een Fairtrade sticker. Als de dozen zijn verpakt en op de pallets staan, worden ze in een container geplaatst. Wist je dat er in totaal 1080 dozen in een container gaan? Dat zijn bijna 120.000 bananen!

9. De bananen reizen van Colombia naar de haven van Antwerpen. Ze zijn +/- 14 dagen onderweg. De bananen reizen in speciale containers om ervoor te zorgen dat ze in perfecte conditie blijven.
Wist je dat er wel 22.000 containers op 1 containerschip gaan? Daarvan zijn wekelijks zo’n 220 containers gevuld met bananen.

10. Zodra de bananen in de haven van Antwerpen zijn, gaan ze direct door naar een rijperij waar ze 5 tot 7 dagen in speciale rijpkamers worden gelegd. Daar hebben de bananen de tijd om smaak en kleur te ontwikkelen. Dit is een heel precies proces, de bananen mogen niet te groen maar ook nog niet te geel zijn. Als ze bijna eetrijp zijn verhuizen de bananen naar ons distributiecentrum.

11. In ons distributiecentrum worden de bananen in een aparte ruimte op kamertemperatuur opgeslagen, totdat ze vervoerd worden naar een PLUS winkel. Dat is meestal binnen 1 dag. Eenmaal bij de PLUS winkel aangekomen, worden de bananen nog een keer gecontroleerd op kwaliteit. Ondertussen zijn de bananen bijna helemaal geel en klaar om te eten. Precies goed, zodat jij kunt genieten van een heerlijke banaan!

En zo komt na bijna 4 weken een einde aan de reis van de banaan. Je kunt de bananen nog ongeveer 5 dagen thuis op de fruitschaal bewaren. Daarna is het tijd voor een nieuwe tros bananen die ook deze mooie reis weer afgelegd.