1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Tips
  4. /Jam maken met steenfruit
« TERUG
Jam maken met steenfruit

Jam maken met steenfruit

Steenfruit. Het is weer volop verkrijgbaar. Lekker uit de hand, maar je kunt er zoveel meer mee. Onze tip: maak er jams van. Dat is namelijk heel eenvoudig en lekker. Daarnaast staat een potje zelfbereide jam heel gezellig op tafel.

Jam maken met steenfruit - Nectarinejam

Nectarine
In de zomermaanden kun je eigenlijk niet om nectarines heen. Controleer voor je jam gaat maken of de nectarines mooi vers zijn. Dit doe je heel eenvoudig door hem met je vinger lichtjes in te drukken. Als de nectarine ietsjes meegeeft is hij prima. De schil moet een heldere kleur hebben en glad zijn.

Schil 1,5 kilo nectarines in blokjes en doe deze samen met een kilo geleisuiker en wat sap van een citroen in een kom. Roer alles goed door en laat het mengsel 12 uur intrekken. Doe vervolgens het mengsel in een pan en kook gedurende 20 minuten op hoog vuur. Giet de nectarinejam in potten en doe de deksel erop. Zet de potten op zijn kop (op de deksel) en laat ze vijf minuten afkoelen. Draai ze daarna recht en laat ze verder afkoelen. Ben jij een iets mindere zoetekauw? Gebruik dan geleisuiker speciaal.

Jam maken met steenfruit - Kersenjam

Kersenjam
Nog zo’n heerlijk zomerfruit is kersen. De Nederlandse kers is van medio juni tot en met augustus goed verkrijgbaar. Tenzij de oogst verhagelt natuurlijk.

Ontpit de 1,5 kilo kersen en voeg hier 1 kilo geleisuiker aan toe. Laat de mix ongeveer 6 uur rusten. Voeg 3 eetlepels citroensap toe en breng het mengsel aan de kook. Laat de kersenjam ongeveer 4 minuten doorkoken. Vul de gesteriliseerde jampotten met de hete jam. Sluit ze direct af en zet ze op hun kop. Na 5 minuten mag je ze weer omdraaien en verder af laten koelen.

Extra tip bij jam maken: doe een stollingstest!
Twijfel je of je jam goed is? Doe dan een stollingstest. Schep een eetlepel hete jam op een goed gekoeld bordje. Laat de jam 2 minuten afkoelen en houd het bordje schuin. Als de jam een vaste consistentie heeft dan is hij prima ingekookt.

Deel:

Ingrediënten

OOK INTERESSANT