
Aardappelgratin
6 pers.
ca. 75 min
Ingrediënten
2 tenen knoflook
25 gram PLUS Roomboter ongezouten
1ei
1 kilo PLUS vastkokende aardappels
1 (grote) PLUS knol venkel
200 ml PLUS room
200 ml PLUS volle melk
1 bolletje SILVO nootmuskaat
75 g PLUS Zwitserse gruyère kaas, geraspt
Extra: rasp en ovenschaal
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 175 graden. Pel en halveer de knoflooktenen. Wrijf de ovenschaal flink in met de snijvlakken van de knoflooktenen en vet daarna in met de helft van boter. Schil en was de aardappels en snijd of schaaf in dunne plakjes, ongeveer een ½ cm dik, met een mandoline of kaasschaaf. Snijd ook de venkel in dunne plakjes. Roer in een grote kom de slagroom, het ei en melk door elkaar. Rasp de nootmuskaat boven het mengsel en voeg naar smaak toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Stap 2
Voeg de aardappelplakjes en venkelplakjes toe en schep enkele malen voorzichtig om, zodat alle plakjes met room zijn bedekt. Leg de aardappelplakjes en venkelplakjes dakpansgewijs in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel erover. Bestrooi de aardappelen met kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover.
Stap 3
Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in 40- tot 50 minuten goudbruin en gaar worden.
Meer recepten in de categorie