
Amerikaanse stamppot
Hoofdgerecht
4 pers.
ca. 35 min
Amerikaans
Ingrediënten
600 gram zoete aardappels
500 gram pompoen
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
6 eetlepels ahornsiroop
6 plakjes cheddarkaas
75 gram geroosterde pecannoten
80 gram gebakken spek
150 milliliter melk
50 gram roomboter
1 scheutje zonnebloemolie
1 snufje versgemalen peper en zout
Bereidingswijze
1. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes. Zet op in gezouten water en kook in ongeveer 20 minuten volledig gaar. Giet af en laat zeer goed uitwasemen.
2. Borstel ondertussen de pompoen zeer goed schoon, snijd doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd vervolgens in kleine blokjes.
3. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een hapjespan. Voeg de blokjes pompoen en het paprikapoeder toe en laat zachtjes smoren tot de blokjes beetgaar zijn. Voeg 4 el ahornsiroop toe en laat nog even glaceren. Kruid met zout en peper.
4. Verwarm de melk met de boter in een steelpan en voeg toe aan de uitgewasemde zoete aardappels. Stamp tot een puree en schep er de gesmoorde pompoen en ⅔ van de pecannoten doorheen. Houd warm onder een deksel.
5. Scheur de plakjes cheddarkaas en schep door de stamppot.
6. Warm de plakjes gebakken spek kort op in een pan met de rest van de ahornsiroop.
7. Dresseer het spek met de aanhangende siroop over de stamppot en bestrooi met de rest van de pecannoten. Enjoy!
Meer recepten in de categorie