
Appelmoescake met een topping van appel en noten
Gebak
12 pers.
ca. 135 min
Hollands
Ingrediënten
125g zachte boter (+ extra om in te vetten)
200g zelfrijzend bakmeel (+ extra om te bestuiven)
2 kleine appels (± 180 g bijv. Elstar)
75g gemengde ongezouten noten
4 scharreleieren M
200g rietsuiker
100g amandelmeel
1 tl kaneelpoeder
1 dl lauwwarme melk
150g HAK appelmoes
4 el abrikozenjam
1 mixer met gardes
1 springvorm ø 22 cm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet de vorm en bestuif hem met bakmeel. Schil de appels, snijd ze in vieren en de klokhuizen eruit. Snijd de appelparten in stukjes. Hak de noten grof. Meng de appel en noten door elkaar.
Splits de eieren. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met vetvrije gardes helemaal stijf. Klop de boter met de suiker romig. Voeg één voor één de eidooiers toe en klop ze door het botermengsel.
Klop het zelfrijzend bakmeel, het amandelmeel, het kaneelpoeder, een mespunt zout, de melk en de appelmoes erdoor. Schep het op het eiwit en spatel het door elkaar.
Schep het beslag in de vorm en strijk het uit over de bodem. Verdeel het notenmengsel erover. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 60 min. Verlaag de temperatuur naar 150 °C en dek de cake af met alumiumfolie. Bak de cake verder in nog 30-40 min. lichtbruin en gaar.
Zet de oven uit en laat de appelcake in de oven, met de deur op een kier, 15 min. afkoelen. Neem de ring van de vorm en laat de cake verder afkoelen. Verwarm de jam en bestrijk de bovenkant van de cake ermee, en snijd hem in punten.
Variatietip
Je kunt de cake ook garneren met ingesneden appelparten. Neem dan 2 kleine appels (± 180 g) en snijd de parten na het verwijderen van de klokhuizen om de 3 mm in, maar niet helemaal door. Druk de appelparten in het beslag en bak de cake op dezelfde manier als boven beschreven. Bestuif de cake met poedersuiker.