
Beiers Sauerkraut recept
Bijgerecht
4 pers.
ca. 15 min
Europees
Ingrediënten
2 eetlepels olie (zonnebloem of olijf)
150 gram mager gerookt ontbijtspek (in blokjes)
2 eetlepels ongezouten boter
3 uien (grote)
1 theelepel poedersuiker
500 gram (biologische) zuurkool naturel uit pak
1 appel (geschild en in kleine blokjes)
8 jeneverbessen
2 gedroogde laurierblaadjes
10 zwarte peperkorrels (iets plat gedrukt)
1 theelepel karwijzaad
500 milliliter water
40 milliliter witte wijn
1 bouillonblokje
Bereidingswijze
1. Dag van tevoren: verhit de olie in een stevige (gietijzeren) pan. Fruit de spekblokjes, Ze moeten een mooie bruine kleur krijgen, maar mogen niet aanbranden.
2. Haal de spekblokjes uit de pan en bewaar ze in een kom. Doe de boter in de pan bij de olie en het spekvet.
3. Doe de uien erbij en meng de poedersuiker er doorheen. Fruit de uien tot ze mooi bruin zijn, maar ook zij mogen niet verbranden.
4. Doe de zuurkool in de pan bij de uien. Voeg de appelstukjes, jeneverbessen, laurierblaadjes, peperkorrels en het karwijzaad toe.
5. Schep alles door elkaar en voeg het water, de wijn en het bouillonblokje toe.
6. Warm de sauerkraut op de tweede dag nog een keer op om alle smaken extra te laten intrekken.
7. Op dag 2 (of 3) dien je de sauerkraut warm op in een pan of grote schaal.
8. Serveer met gebraden worstjes en aardappelpuree of aardappelsalade of met een stuk brood.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
290 kcal
Vetten
22 gram
Koolhydraten
11 gram
Vezels
6 gram
Eiwitten
9 gram
Zout
5 gram
Meer recepten in de categorie