
Berliner bollen
Nagerecht
20 pers.
ca. 40 min
Europees
Ingrediënten
300 gram bloem
25 gram verse gist
50 milliliter melk (lauw)
50 gram suiker
65 gram boter (gesmolten)
3 eieren
2 eiwitten (losgeklopt)
1 pot jam
0 frituurolie
4 eetlepels rietsuiker
1 eetlepel kaneelpoeder
Bereidingswijze
1. Zeef de bloem in een kom en voeg een snufje zout toe. Los de gist op in de melk en roer er een eetlepel suiker door. Laat de gist circa 20 minuten staan.
2. Zodra er belletjes te zien zijn kan de gist worden gebruikt. Voeg eerst de gist toe aan de bloem en vervolgens de gesmolten boter. Meng door elkaar.
3. Voeg de rest van de suiker toe en één voor één de eieren. Mix tot een dik deegachtig beslag en laat dit afgedekt een uur rijzen.
4. Bestuif het aanrecht met bloem. Rol het deeg hierop uit tot een plak van 1 cm dik. Steek er een gelijk aantal rondjes uit met een doorsnede van circa 8 cm. Bestrijk de randen met losgeklopt eiwit. Druk in de helft van de rondjes een kuiltje. Schep een beetje jam in het kuiltje. Dek de gevulde rondjes toe met de overgebleven rondjes en druk de met eiwit ingesmeerde kanten op elkaar. Dek de bollen af en laat ze een half uur rijzen.
5. Verhit de olie tot 160°C.
6. Bak enkele Berliner bollen tegelijk in de hete olie in ongeveer 10 minuten gaar.
7. Draai ze tijdens het bakken af en toe om. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
8. Bestrooi de afgekoelde Berliner bollen met een mengsel van rietsuiker en kaneelpoeder.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
150 kcal
Vetten
7 gram
Waarvan verzadigd vet
3 gram
Koolhydraten
18 gram
Eiwitten
3 gram