
Biefstuk met sjalotten-wijnsaus
Hoofdgerecht
10 pers.
ca. 45 min
Frans
Ingrediënten
10 (haas)biefstukken (van gelijk formaat)
1 theelepel boter
2 eetlepels olijfolie
10 grote salieblaadjes
100 gram ijskoude boter (in kleine blokjes, ijskoud)
10 sjalotjes
1 teentje knoflook
1 laurierblaadje
2 salieblaadjes
750 milliliter volle rode wijn
480 milliliter runderfond
Bereidingswijze
1. Neem de biefstukken uit de koelkast en dep ze droog met keukenpapier. Pel de sjalotjes en snijd ze in kwarten. Verwarm voor de saus een klontje van de boter in een (saus)pan op een lage stand en fruit de sjalotten in 5-8 minuten goudbruin en zacht.
2. Voeg de geperste knoflook, laurier en 2 blaadjes gehakte salie toe en fruit nog een halve minuut mee. Giet de wijn en fond in de pan en laat op middelhoge stand tot een derde inkoken. Neem de laurier uit de pan en zet de saus weg tot later gebruik.
3. Verwarm de oven voor op 100ºC.
4. Bestrooi het vlees rondom met zout en peper. Verhit 1 theelepel boter en 1 eetlepel olie op middelhoge stand tot de boter niet meer bruist.
5. Zet de warmtebron iets hoger en schroei de biefstukken in een paar minuten rondom aan. Leg het vlees op de bakplaat en schuif 5-10 minuten voor het serveren in de oven.
6. Verhit intussen weer 1 eetlepel olie in de pan en frituur de 10 blaadjes salie 20 seconden per kant. Leg ze op keukenpapier.
7. Verhit vlak voor het serveren de saus, maar laat niet koken. Klop met een garde de rest van de boter erdoor om de saus te binden.
8. Klop eventueel nog wat extra boter erdoor voor een dikkere saus en breng op smaak met zout en peper.
9. Leg de biefstukken op voorverwarmde borden, schep er een lepel sjalottensaus bij en garneer met een blaadje salie.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
275 kcal
Vetten
12 gram
Waarvan verzadigd vet
7 gram
Koolhydraten
4 gram
Eiwitten
24 gram
Zout
1 gram
Meer recepten in de categorie