
Boterplank met bloembrood
Ontbijt
4 pers.
ca. 105 min
Nederlands
Ingrediënten
Keukenmachine of mixer met deeghaken
Bakplaat met bakpapier
1 pak broodmix Waldkorn meergranen (450 g)
1 ei
1 el maanzaad
150 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
25 g gerookte zalmfilet
1 el bieslook, dille en/of peterselie
15 g oude kaas
Bereidingswijze
Kneed in de keukenmachine of met de mixer de broodmix met 250 ml handwarm water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 10 minuten rijzen.
Verdeel het deeg in 9 gelijke porties. Rol van 2 porties 1 grote bal en rol van de rest van de porties elk een klein balletje.
Druk de grote bal iets plat en leg deze op de bakplaat. Druk de kleine balletjes iets plat, trek één zijde uit tot een bloemblad en leg ze rond de grote deegbal. Dek de bakplaat losjes af met vershoudfolie en laat de deegbloem 50 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop het ei los. Verwijder de vershoudfolie, bestrijk het brood met het ei en bestrooi het met het maanzaad. Bak het bloembrood in de oven in ongeveer 15 minuten gaar.
Verdeel de boter in 3 porties. Hak de zalmfilet en de kruiden fijn. Rasp de kaas fijn. Meng door elke portie de helft van de zalm, de kruiden of de kaas. Breng op smaak met zout en peper.
Strijk elke portie boter uit op een plank en bestrooi met de rest van de zalm, de kruiden of de kaas. Serveer met het bloembrood.
Tip
Bak het bloembrood een dag van tevoren en verwarm het de volgende ochtend 6 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
341 kcal
Vetten
35 gram
Waarvan verzadigd vet
24 gram
Koolhydraten
55 gram
Waarvan suikers
2 gram
Vezels
4 gram
Eiwitten
18 gram
Zout
1.22 gram