
Bouillon van paddenstoelen met een krokant dakje
4 pers.
ca. 120 min
Ingrediënten
250 gram PLUS witte champignons
200 gram PLUS paddenstoelen seizoensmelange met kastanjechampignons, grijze en gele oesterzwammen en shimeji
200 gram PLUS Paddenstoelen shii-take
5 stengels PLUS bosui
1 teen knoflook
1 glas PLUS droge witte wijn
2.5 liter groentebouillon, op basis van bouillonblokjes of zelfgemaakte bouillon
Scheutje sojasaus
Half bosje PLUS bieslook
8 PLUS bospeentjes
6 PLUS bladerdeeg plakjes
1 PLUS ei vrije uitloop
Extra: 4 ovenvaste soepkommen of schaaltjes van +/- 12 cm doorsnede en een stervormige steker
Bereidingswijze
Maak de champignons en shii-take schoon en leg 4 witte champignons, 4 kastanjechampignons en 4 shii-takes apart. Deze heb je op het laatst nodig net voor je de soep gaat serveren.
Snijd de overige champignons in plakken en de shii-take in kwarten. Snijd het witte deel van de bosuitjes in dunne ringetjes. Pel het teentje knoflook en hak fijn. Zet een grote soeppan op middelhoog vuur en fruit de paddenstoelen, bosui en knoflook aan in een flinke scheut olijfolie.
Blus de paddenstoelen, zodra ze goed zijn gekleurd, af met de witte wijn en laat kort meekoken. Voeg de bouillon toe en laat de paddenstoelen 1 uur zachtjes koken in de bouillon.
Zeef de soep en bewaar de paddenstoelen die uit de bouillon komen. Breng de bouillon op smaak met de sojasaus, peper en zout en houd warm.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Maak de worteltjes schoon en snijd ze in hele dunne plakjes. Snijd de achtergehouden paddenstoelen in dunne plakjes. Doe de worteltjes en paddenstoelen in de warme bouillon en laat dit even mee verwarmen. Snijd ondertussen de bieslook fijn.
Doe in ieder kommetje een klein beetje bieslook. Schep hierop de bouillon met de paddenstoelen en wortel. Vul de kommetjes tot een centimeter onder de rand en bewaar de rest voor de volgende dag of vries in. Prik met een vork gaatjes in de plakjes bladerdeeg. Bestrijk de randen van de kommetjes met water, beleg elk kommetje met een plak bladerdeeg en druk de randen goed aan. Steek uit de overige plakken bladerdeeg sterretjes en verdeel over de kommetjes. Klop het ei los met een vork en bestrijk het bladerdeeg met het ei.
Zet de kommetjes in een voorverwarmde oven op 175 graden tot de bladerdeeg mooi bruin is. Dit duurt +/- 10 tot 15 minuten.
Meer recepten in de categorie