
Chocoladeroomtaart met granaatappel
12 pers.
ca. 230 min
Ingrediënten
300 g roomboter, op kamertemperatuur + extra voor invetten (Zuivelmeester) (LB)
200 g donkerbruine basterdsuiker
3 zakjes vanillesuiker
6 vriendelijkste eieren (GIJS), op kamertemperatuur
275 g bloem (Laarmans) (LB)
25 g cacaopoeder (Fairtrade Original)
½ zakje bakpoeder
1 granaatappel (LB)
100 g pecannoten
25 g witte chocolade
100 g pure chocolade 72% (Fairtrade)
2 el gedroogde cranberries
250 g mascarpone
500 ml slagroom (beker 250 ml, Konings) (LB)
3 el poedersuiker + extra voor garnering
12 el dessertsaus chocolade (fles 260 g, Fairtrade)
Extra nodig: 2 springvormen van 18 cm Ø, bakpapier, mixer
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de springvormen in met boter en bekleed de bodems met bakpapier. Klop de boter met de basterdsuiker en vanillesuiker met de mixer in 4 min. in een kom lichtbeige en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Zeef de bloem, cacao-, bakpoeder en 1 mespunt zout boven de kom en spatel er zo luchtig mogelijk door. Verdeel het beslag gelijkmatig over de 2 springvormen en bak ze in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar. Prik met een satéprikker in de cake. Als deze er schoon en droog uitkomt, is de cake gaar. Laat afkoelen op een rooster.
Halveer de granaatappel, houd een helft in een hand in een kom en tik met een lepel de pitjes eruit. Herhaal met de rest.
Rooster de pecannoten in een droge koekenpan lichtbruin en hak ze grof. Hak de witte chocolade in stukjes. Hak de pure chocolade in stukjes en smelt au bain-marie. Strijk uit over een met bakpapier bekleed dienblad of snijplank. Strooi er wat pecannoten, witte chocolade en gedroogde cranberries over en laat stollen.
Klop de slagroom met de mascarpone en poedersuiker stijf. Snijd de afgekoelde cakes indien nodig recht bij en halveer ze overlangs. Leg een cakelaag op een mooi bord of etagère en bestrijk met 3 eetlepels dessertsaus. Verdeel er een flinke laag room op en bestrooi met granaatappelpitjes. Leg er een tweede cakelaag op, bestrijk met dessertsaus, een laag room en granaatappelpitjes en herhaal nog 2 keer. Breek de chocolade in stukken en versier de taart ermee.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
696 kcal
Vetten
49 gram
Koolhydraten
54 gram
Vezels
4 gram
Eiwitten
9 gram