Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Chocomousse met munt

Chocomousse met munt

Ingrediënten

  • 150 g pure chocolade 72% (Fairtrade)
  • 50 ml slagroom
  • 10 g roomboter (biologisch)
  • 3 vrije uitloopeieren
  • 75 g kristalsuiker
  • 8 blaadjes verse munt (biologisch)
  • cacaopoeder (naar keuze)
  • 4 kumquats, in dunne schijfjes gesneden
  • EXTRA vijzel of staafmixer met molentje 
Chocomousse met munt product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Nagerecht
Recipes/Time Ca. 200 minuten
Recipes/Persons 4 personen

Bereidingswijze

  1. Breek de chocolade in stukjes en doe samen met de slagroom en boter in een vuurvaste kom. Zet de kom boven een pan zacht kokend water en laat in ± 5 min. smelten (au bain-marie). Roer regelmatig met een spatel. Is de chocolade gesmolten, neem de kom dan van de pan. 
  2. Splits ondertussen de eieren en doe de eidooiers en het eiwit in aparte beslagkommen. Zorg dat de kom voor het eiwit brandschoon en vetvrij is. Als er toch geel bij het wit komt, kun je de eieren bewaren voor een omelet, maar voor de mousse moet je dan opnieuw beginnen. 
  3. Meng de eidooiers met 25 g suiker en klop met een mixer tot een zachte crème. De suiker is dan opgelost. 
  4. Maak de gardes van de mixer goed schoon en klop de eiwitten los met de mixer. Voeg 25 g suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en mooie pieken vormt. De suiker is dan opgelost.
  5. Meng met een spatel de eidooiercrème met de gesmolten en wat afgekoelde chocola. Meng luchtig door, tot je geen eidooier meer ziet. 
  6. Meng met de spatel de helft van het eiwit erdoor tot je geen eiwit meer ziet. Voeg nu de rest van het eiwit toe en vouw het in het mengsel. Schep de mousse in glazen en laat ± 3 uur opstijven in de koelkast. 
  7. Snij voor het serveren de munt fi jn en meng in een vijzel met de resterende 25 g suiker tot er groene muntsuiker ontstaat. Heb je geen vijzel, dan kan het ook in een klein molentje van de staafmixer. Laat een half uurtje staan, dan wordt de muntsuiker wat droger.
  8. Bestrooi de chocolademousse met de muntsuiker. Vind je het lekker, bestuif de mousse dan ook met cacaopoeder (gebruik een fijn zeefje). Garneer met de kumquat.

Variatie

Let op: Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen met een verminderde weerstand, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen is dit recept niet geschikt.

    Voedingswaarde

  • Kcal 425
  • Eiwit 8 g
  • Koolhydraten 33 g
  • Vet 28 g